hamburger-icon

Kliker.info

Nobelovac Joseph Stiglitz : Američki san je mit

Nobelovac Joseph Stiglitz : Američki san je mit

24 Aprila
16:42 2015

Stiglitz12Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz kaže da su SAD zemlja s velikim nejednakostima u prihodima i da su šanse za poslovno napredovanje male.SAD predstavljaju jednu od najlošijih sredina za mogućnost u napredovanju, rekao je Stiglitz.
“Američki san je mit”, izjavio je Stiglitz.Stiglitz koji je profesor na Sveučilištu Columbia, trenutno se nalazi na turneji na kojoj promoviše svoju knjigu ’’Great divide’’ (Velika podjela) u kojoj se nalaze njegovi tekstovi o nejednakim društvima.Kako piše CNN, trenutak za oglašavanje Stiglitza po ovom pitanju “nije mogao biti bolji”, jer je nejednakost prihoda postala jedna od najvažnijih tema pred predsjedničke izbore 2016. i predsednički kandidati već tragaju za svojim receptom za rješenje ovog problema.

On je o ovome već pričao sa potencijalnom kandidatkinjom Demokratske stranke na predstojećim izborima Hillary Clinton.Stiglitz tvrdi da uzrok nejednakosti prihoda u SAD-u nije samo rezultat odnosa na tržištu, već i da državna politika ima veliki utjecaj na ovo, naročito nakon pobjede Ronalda Reagana na izborima 1980.On je napomenuo da je posle Drugog svjetskog rata postojao uvjet za dobar prosperitet američke ekonomije, ali od tada plaće radnika stagniraju.U međuvremenu plaće direktora su porasle na dohodak trideset puta viši od dohotka prosječnog radnika.
’’Ne postoji čarobni štapić za rješavanje nejednakosti’’, naglasio je Stiglitz i dodao da je jedan od načina za borbu protiv nejednakosti, smanjivanje moći kompanija monopolista.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku