hamburger-icon

Kliker.info

Niže cijene struje za velike potrošače plaćat će građani

Niže cijene struje za velike potrošače plaćat će građani

03 Januara
00:42 2007
 Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERK) zabrinuta je zahtjevom Vlade Federacije BiH da se pojedinim velikim kupcima omogući niža cijena električne energije, potvrđeno je u FERK-u.  
Kako «Avaz» saznaje, zahtjev Vlade F BiH odnosi se, prije svega, na cijenu struje za  «Aluminij» iz Mostar, kao i  zenički «Mittal Steel» i «Elektrobosnu» iz Jajca. 
– Vlada Federacije BiH na čelu sa Ahmetom Hadžipašićem može omogućiti jeftiniju kupovinu električne energije za velike kupce, ali samo ako razliku u cijeni snosi sama, iz svog budžeta, a ne na štetu ostalih kupaca, uključujući i domaćinstva – ističu u FERK-u.  
Name, ukoliko bi se pojedinim industrijskim kupcima omogućila nabavka električne energije po povlaštenim cijenama, kako pojašnjavaju u FERK-u, razlika bi morala biti nadoknađena višom cijenom za ostale kupce, prije svega građane BiH. To u FERK-u smatraju neprihvatljivim, jer nije utemeljeno u zakonu! 
– Kao i svuda u svijetu, Vlada može iz svog budžeta subvencionirati velike industrijske kupce. Također, u sklopu svoje socijalne politike, Vlada F BiH iz svog budžeta može subvencionirati socijalno ugrožena domaćinstva – ističu u FERK-u. 
U FERK-u su istaknuli da su, veliki industrijski kupci imali priliku da dobavljača električne energije biraju na slobodnom tržištu. Međutim, odlučili su nastaviti kupovati električnu energiju po tarifama koje je odredio FERK, jer su te cijene među najnižim u regiji. Članovi FERK-a smatraju da veliki kupci ne mogu imati povlašten položaj u odnosu na sve ostale, te svaka druga ideja predstavlja diskriminaciju kupaca. 
U izjavi za  «Dnevni avaz» federalni ministra energetike, industrije i rudarstva Vahid Hećo kaže  da nije u toku sa ovim zahtjevom Vlade F BiH za smanjenje cijena struje privilegovanim kupcima. Pretpostavlja da iza zahtjeva stoji premijer Vlade F BiH Ahmet Hadžipašić i da je zahtjev za smanjenje cijena struje namijenjen prije svega u korist «Aluminija» iz Mostara! 
– FERK je apsoluno u pravu, apsolutno podržavam ovakav stav! Ako Vada F BiH želi osigurati povoljniji cijenu struje za pojedine privredne subjekte, primjerice «Aluminij» iz Mostara, onda tu razliku mora ona nadoknaditi iz svog budžeta.  Sramno je da Vlada F BiH nižu cijenu struje povlaštenim kupcima, a indirektno visoke profite, osigurava  preko leđa naših građana i iz njihovih skromnih kućnih budžeta, plitkih džepova… To se ne smije dopustiti – rekao je Hećo za «Avaz», dodajući da «Aluminij» i druge kompanije struju mogu kupovati slobodno na tržištu, ukoliko im se ne sviđa cijena koju je odredio FERK.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku