hamburger-icon

Kliker.info

Nikola Špirić : Prioritet ubrzanje puta ka Brislu i Vašingtonu

Nikola Špirić : Prioritet ubrzanje puta ka Brislu i Vašingtonu

05 Januara
06:30 2007

 

Nije želio da spekuliše o imenima ministara u Kabinetu koji će predvoditi, ističući da je to posao koji treba da završe lideri političkih stranaka.  Špirić kaže da će prioritet u njegovom radu biti ubrzanje puta BiH ka Briselu i Vašingtonu.  "Prije svega mislim na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Moramo uraditi sve da što prije dobijemo status kandidata za punopravno članstvo u EU, tako da nas čeka mnogo obaveza. Dolazi vrijeme u kojem će Savjet ministara morati mnogo više da radi, a manje da priča", dodaje Špirić. NN: Danas ste imenovani za mandatara, međutim time nije okončan proces formiranja izvršne vlasti na nivou BiH.

Prema Vašim očekivanjima, kada ćemo dobiti Savjet ministara? 

ŠPIRIĆ: Ukoliko svi budemo na visini zadatka, taj posao biće moguće završiti do konca januara, eventualno u prvoj sedmici februara. Ubijeđen sam da će to tako i biti. Dakle, prvo bi trebalo od predsjednika partija koje čine parlamentarnu većinu da dobijem imena kandidata za ministre u skladu sa rasporedom koji je dogovoren i naravno mislim da će se to dogoditi u najskorije vrijeme. Sjednica parlamenta BiH zakazana je za 11. januar i toga dana bi trebalo da bude prihvaćeno moje imenovanje i program. Sve ostalo možemo završiti do konca januara i u prvoj sedmici februara. NN: Kada će biti poznata imena ministara u Vašem kabinetu, budući da se već spekuliše o nekim imenima? ŠPIRIĆ: Sve što se pojavljuje u javnosti do sada jesu uistinu spekulacije. Do sada nisu vođeni razgovori, barem meni nije poznato, o konkretnim imenima budućih ministara. To je posao koji bi trebalo da se završi ovih dana. U svakom slučaju narednih dana bi trebalo da sjednemo i ozbiljno razgovaramo o kandidatima, kako bismo došli do najboljih mogućih imena za Savjet ministara BiH.

NN: Kada se 11. januara budete obraćali parlamentu, na šta ćete se fokusirati u Vašem ekspozeu? Koje ćete prioritete postaviti pred novi saziv Savjeta ministara?

ŠPIRIĆ: Prioriteti će biti ono što već jesu programski ciljevi Savjeta ministara, koje su potpisali predstavnici političkih partija koje čine parlamentarnu većinu. Izložiću koje to operativne zahvate treba preduzeti da bi ti ciljevi bili ostvareni. Naravno, ono čemu ću dati prioritet jeste ubrzanje puta BiH ka Briselu i Vašingtonu. Prije svega mislim na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na sve projekte koji su uslov za uspješno zaključivanje tog sporazuma. Moramo uraditi sve da što prije dobijemo status kandidata za punopravno članstvo u EU, tako da nas čeka mnogo obaveza. Dolazi vrijeme u kojem će Savjet ministara morati mnogo više da radi, a manje da priča. NN: Osnovne smetnje zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju su reforma policije i javnog servisa. Da li su načini rješavanja tih pitanja definisani u stranačkom sporazumu?ŠPIRIĆ: Jeste definisano. Osnovni cilj koji treba ostvariti jeste politički dogovor i konsenzus u okviru parlamentarne većine. Mislim da je moguće postići kompromis i po ovim pitanjima, a Savjet ministara će učiniti sve da se dođe do dogovora koji je prihvatljiv za sve u BiH.

NN: Da li ste vi zadovoljni raspodjelom ministarstava?

ŠPIRIĆ: Nije moje da dijelim zadovoljstvo i nezadovoljstvo. Biću zadovoljan ukoliko dobijem odgovorne ljude za ministre i za njihove zamjenike. Pitanje koje ste postavili treba uputiti liderima političkih partija, pošto su oni postigli konsenzus o raspodjeli. Ipak mislim da su na kraju svi zadovoljni.

NN: Ko je, po Vašem mišljenju, krivac za kašnjenje formiranja vlasti na nivou BiH? 

ŠPIRIĆ: Ne bih da govorim o krivcima jer smatram da je dobro što smo taj posao priveli kraju. Jako je bitno da su lideri političkih partija iz Federacije BiH došli do većine koja, zajedno sa SNSD-om i PDP-om, može činiti stabilnu većinu za budući Savjet ministara. Dakle, nema ekskluzivnih krivaca i ja ne bih da ih tražim jer je vrijeme u kojem moramo razmišljati o zajedničkoj saradnji i stvaranju prostora za zajedničko djelovanje Savjeta ministara. Dakle, nije vrijeme za traženje krivaca, a ja sam čovjek koji je posvećen traženju rješenja.NN: Da li će se kašnjenje u formiranju vlasti na nivou FBiH odraziti na rad Savjeta ministara? ŠPIRIĆ: Bilo bi dobro da svi nivoi vlasti u BiH budu konstituisani što prije, kako ne bismo jedni drugima jalovo crpili energiju. Savjet ministara mora imati podršku entitetskih organa vlasti, kao što i entitetski organi vlasti moraju imati podršku Savjeta ministara. Nismo o tome razgovarali, ali želim da se taj posao uspješno privede kraju.

NN: Da li osim sedam parlamentarnih stranaka koje su već formirale partnerstvo očekujete podršku i drugih parlamentarnih stranaka u parlamentu BiH?

ŠPIRIĆ: Učiniću sve da kao predsjedavajući Savjeta ministara dobijem podršku i onih stranaka koje nisu potpisnice sporazuma. Naravno, svjestan sam da će biti različitih mišljenja, ali vrlo je bitno da imamo čvrsto definisanu većinu. Na kraju mislim da mi je ovim činom Predsjedništvo kao mandataru ukazalo čast i veliku obavezu i to u veoma izazovnom i teškom vremenu za BiH. Posebnu zahvalnost dugujem, naravno, mojoj partiji, koja je ocijenila da je moje ime to koje može da ponese budući teret. Osam godina koje sam proveo u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i njen lider ocijenili su ovim činom i na tome sam im zahvalan. Zato danas želim da kažem i to da ću svim onima koji su vjerovali u mene dvostruko vratiti ukazano povjerenje. (NN)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku