hamburger-icon

Kliker.info

Nikola Špirić imenovan za mandatara

Nikola Špirić imenovan za mandatara

04 Januara
20:04 2007

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je danas, na hitnoj sjednici u Sarajevu, Nikolu Špirića za mandatara Vijeća ministara BiH. Špirićevo imenovanje je predloženo juče u Sarajevu, na sastanku predstavnika sedam političkih stranaka sa članovima Predsjedništva BiH. Nikola Špirić je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke čiji je lider premijer RS Milorad Dodik.  Nikola Špirić bio je jedini kandidat iz reda srpskog naroda za ovu funkciju. Stranka demokratske akcije kandidirala je Adnana Terzića, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH Dragana Vrankića.

Na jučerašnjem sastanku u Predsjedništvu BiH načelno je dogovorena i raspodjela ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH po nacionalnom ključu. Po tri ministarske funkcije pripale su Bošnjacima i Hrvatima, a Srbima uz mjesto predsjedavajućeg Vijeća i dva ministarska mjesta.

Bošnjaci su dobili mjesta ministra vanjskih poslova, ministra sigurnosti, ministra odbrane i ministra za ljudska prava i izbjeglice. Srbima je pripala funkcija ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i civilnih poslova, a Hrvatima mjesta ministra prometa i komunikacija, ministra pravde i ministra finansija i trezora.

Jučerašnjem sastanku u Sarajevu, kojeg je organizovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, prisustvovali su predstavnici SNSD-a, SDA BiH, Stranke za BiH, Partije demokratskog progresa (PDP), HDZ BiH, HDZ 1990 i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB). Dogovoreno je da će ove stranke u naredne četiri godine činiti parlamentarnu većinu. Na sastanku je usaglašeno i rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH, čiji će prvi predsjedavajući biti član Stranke za BiH Beriz Belkić. Prvi njegov zamjenik biće Niko Lozančić iz HDZ BiH, a drugi zamjenik Milorad Živković iz SNSD-a. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 11. januar.

Predstavnici sedam stranaka potpisali su i Sporazum o programskim ciljevima, u kojem su kao generalni cilj definirani uslovi čije ispunjavanje vodi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom komisijom (EC).

(RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku