hamburger-icon

Kliker.info

Nezapamćena svađa Milorada Dodika i Bakira Hadžiomerovića u emisiji HRT-a (VIDEO)

Nezapamćena svađa Milorada Dodika i Bakira Hadžiomerovića u emisiji HRT-a (VIDEO)

17 Decembra
04:13 2007

Gostujući u popularnoj emisiji HRT, "Nedjeljom u dva", koju vodi Aleksadnar Stanković , premijer Repulike Srpske  Milorad Dodik  je nakon uvodnog dijela za sebe rekao da nije švercer cigaretama i da nije bosanski patriot. Rekao je i kako mu je žao da se SFRJ raspala. O svom odnosu prema Bosni i Hercegovini Dodik je rekao da BiH ima integrirajuću funkciju – međunarodnu zajednicu i Daytonski sporazum koji RS poštuje. Dok je Daytona mi nemamo ništa protiv BiH. Daytonski sporazum u sebi je imao ustav koji govori o ustojstvu BiH – dva entiteta i tri naroda. Neki žele na ukidanju RS-a napraviti novu zemlju. Srbi su bili spremni raditi na izgradnji nove zemlje, ali logično je bilo da ako vi ne prihvaćate nas, nećemo ni mi vas, rekao je.

Kaže kako je Deyton dao RS-u određena prava, ali puno toga i oduzeo. Mi poštujemo ustav BiH dok se ne promijeni i voljeli bismo raditi na promjenama, rekao je. Na pitanje što žele Srbi u BiH, odnosno u RS-u, ako ne žele BiH, Dodik je naveo da veæina njih želi biti izvan BiH. Èinjenica je da se hrvatski narod u BiH osjeæa marginaliziran. Bilo mi je drago što sam prije godinu dana pokrenuo novu prièu – priznati Hrvatima mogućnost da imaju federalnu jedinicu, a cijena je neupitnost RS-a. Ako hoće da ih podržim, neka se ne zalijeću u RS. Na pitanje vjeruje li da za 10 godina neće biti BiH, rekao je kako vjeruje da će novi trendovi u Europi i svijetu doprinijeti da se osiguraju razne solucije. RS je za mene primarni interes, borim se za nju i ne vidim ništa sporno u tome, naglašava. Zbog Daytonskog sporazuma ne želi reći da svoje predstavnike neće slati u Sarajevo. RS je devastirana kako bi Sarajevo dobilo nadležnost. Ja sam rekao da to treba stati, da želimo promjenu ustava BiH, da ne želimo ukidanje policije niti prijenos nadležnosti. Želimo moænu RS, iako imamo mnogo neprijatelja. Međunarodna zajednica vrši pritisak promovirajući reforme koje bi trebale dovesti do toga da se RS deinstitunaconalizira. Ako će biti i kada ponovno bude zahtjeva za ukidanjem RS-a, mi ćemo izaći s referendumom o tome, tvrdi Dodik.

Istaknuo je da RS nema veze s Kosovom. Ona ima svoj put, stabilnost, snagu. Nema potrebe za njenom destabilizacijom. Mir i stabilnost saèuvat æemo bez obzira na Kosovo. Nijedan predstavnik RS-a neće dati suglasnost političarima iz BiH da priznaju proglašenje neovisnosti Kosova. U suprotnom će oni imati problema. Što se tièe moguæeg rješenja za Kosovo, on se zauzima za podjelu Kosova. Kaže da i Srbija takoðer priželjkuje rješavanje tog problema. Za Srbiju je bolje da nema Albanaca u Srbiji, naglasio je. Tamo multinacionalni život ne može funkcionirati, no u BiH može. Na pitanje u kakvim je odnosima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesiæem, Dodik je rekao da Mesić ima loše mišljenje o RS-u pa ga ovom prilikom poziva da dođe i vidi da RS ima europski standard. Naveo je kako nije gledao film "Grbavica" pa nema mišljenje o njemu. Na inzistiranje je li novinarki rekao da je film gledao i ocijenio ga odličnim, Dodik je rekao kako je mislio da će u emisiji razgovarati o važnim stvarima, a ne o trivijalnim. 

Burno je reagirao kada se u emisiju ukljuèio novinar Bakir Hadžiomerović iz Sarajeva. Nazvao je to namještaljkom i izvrijeđao Hadžiomerovića. Nazvao ga je tendencioznim, asocijalanim. Rekao je da je imao obiteljsku tragediju pa nije mogao normalno odrasti. Nisam došao slušati njega, on nije relevantan, on je potpuni kreten, rekao je Dodik.Bakir Hadžiomerović je pak rekao da javnost u RH ne zna o čemu se radi sve dok se ne uvjeri sama. Zanimljivost da je iste godine izabran za Novinara godine kada i Dodik za osobu godine potvrdio je ističući da se Dodik u godinu dana potpuno promijenio. Prije je imao lijepe rijeèi za njega, no smatra da je bilo bolje dok je bio u opoziciji. Dodik je za Hadžiomerovića rekao da je nevažan, a da su važni birači. On spori moje pravo da branim RS. Ne prihvaæam da se blati sve na ovakav naèin. Postoje dokumentacije, sve se vidi kuda je otišlo, rekao je Dodik.Hadžiomerović je na to rekao da je situacija sada u RS-u puno gora nego prije dvije godine. Dodik nije nacionalist, on to samo glumi, èitav mandat je samo u službi zaštite krupnog kapitala pa zato građani BiH sve gore žive. Sve nesigurnije se putuje u BiH, smatra Hadžiomerović. Dodik se na kraju emisije razljutio što nije imao dovoljno vremena za komentar pa je prije odjave krenuo iz studija.  (kliker.info-HTV)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku