hamburger-icon

Kliker.info

New York Times : Hrvatska se vraća nacionalizmu

New York Times : Hrvatska se vraća nacionalizmu

12 Januara
16:07 2015

Kolindaslavi41Pobjednički govor kandidata HDZ-a na izborima za predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović sugerisao je povratak nacionalističkim politikama koje su dominirale u Hrvatskoj nakon ratnog raspada Jugoslavije, piše list “New York Times”.

Ugledni dnevni list u svom tekstu o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj piše da su se “izbori odvijali u klimi dubokog pesimizma prema hrvatskoj privredi”.Hrvatska, najnovija članica Evropske unije, piše “New yort Times” ujedno je i privredno među najslabijima, sa nezaposlenošću od skoro 20 odsto, pri čemu 41,5 odsto čine mladi.

List donosi i izjavu Dejana Jovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu i bivšeg savjetnika odlazećeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je saglasan sa ocjenom da Hrvatskoj prijeti opasnost od raspirivanja nacionalizma.”Proširenje i ulazak u Evropsku uniju otvara naciju, zbog čega se kasnije pojavljuje mnogo nacionalističkog sentimenta”, rekao je Jović u telefonskom razgovoru za njujorški dnevni list.

“New York Times” navodi i da je uloga predsjednika uglavnom ceremonijalna, ali da su predsjednička ovlaštenja ipak značajna u oblasti spoljne politike i oružanih snaga.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku