hamburger-icon

Kliker.info

New York : Savjet bezbjednosti UN-a bez saglasnosti o Kosovu

New York : Savjet bezbjednosti UN-a bez saglasnosti o Kosovu

20 Decembra
11:50 2007
Članice Savjeta bezbjednosti UN na zatvorenoj sjednici nisu uspjele da postignu saglasnost o budućem statusu Kosova. U zajedničkom saopštenju SAD i grupe zemalja EU koje podržavaju nadziranu nezavisnost Kosova, kaže se da su stavovi Beograda i Prištine "nepomirljivi" i da dodatni pregovori dvije strane ne bi imali smisla. Rusija je podržala prijedlog Srbije da pregovori Beograda i Prištine budu nastavljeni. Zatvorena sjednica Savjeta bezbjednosti bila je prilika da premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju iznesu svoje stavove o četvoromjesečnim srpsko-albanskim pregovorima pod posredništvom "Trojke" koji su završeni u decembru. Italijanski ministar inostranih poslova, Masimo Dalema, koji je predsjedavao sjednicom Savjeta bezbjednosti, izjavio je da članice Saveta nisu došle ni do kakvih specifičnih zaključaka ali da zato jesu pozvale obje strane da se "uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da ugroze bezbjednosnu situaciju u regionu", kao što su to obećale tokom pregovora.
EU "spremna"    U zajedničkom saopštenju SAD i članica EU koje su ujedno i u Savjetu bezbjednosti, kaže se još da su "napori da se dođe do sporazumnog rješenja iscrpljeni", da "Savet bezbjednosti ne može da se dogovori o tome kako dalje" te da je "EU spremna da preuzme vodeću ulogu u implementaciji rješenja koje bi definisalo budući status Kosova". Saopštenje EU i SAD pročitrao je belgijski ambasador Johan Verbeke "Prezentacije dvije strane potvrdile su da su njihovi stavovi i dalje nepomirljivi u pogledu suštinskog pitanja suvereniteta. Status kvo je neodrživ". "Radićemo sa EU i NATO na oprezan i koordinisan način u pravcu rješenja kosovskog pitanja. Takođe, naglašavamo naš zajednički stav da rješenje kosovskog pitanja predstavlja jedinstven slučaj koji ne postavlja nikakav presedan", rekao je ambasador Verbeke. Američki ambasador u Un,Zalmaj Halilzad, izjavio je da su "SAD, Evropljani i drugi riješeni da sprovedu plan Marija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti Kosova "kako bi izbjegli da situacija izmakne kontroli". Jedan evropski diplomata koji je insitirao na anonimnosti izjavio je agenciji AP da sjednica Savjeta bezbjednosti u srijedu najverovatnije predstavlja kraj "ovog procesa u Savjetu bezbjednosti". Dodao je, kako prenosi agencija, da EU vjerovatno početi da aktivno radi na kosvskom pitanju u februaru posle predsjedničkih izbora u Srbiji. 
Upozorenje Rusije   Ruski ambasador u sjedištu UN Vitalij Čurkin je izrazio uvjerenje da ovo nije bila posljednja rasprava Saveta bezbednosti o Kosovu i da još uvjek postoje izgledi za pregovore Beograda i Prištine. "Bilo kakav potez u pravcu proglašenja jednostrane nezavisnosti biće sasvim jasno van okvira međunarodnog prava. Eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova potreslo bi međunarodni sistem i međunarodno pravo", rekao je ruski diplomata. Vitalij Čurkin je još rekao da je Rusija iznijela i novi nacrt prijedloga predsjedničkog saopštenja o nastavku srpsko-albanskih pregovora s "nadom da će zajedno s drugim članicama Savjeta bezbjednosti, raditi na tom dokumentu i stranama dati novi podstrek da nastave pregovore".
Beograd i Priština    Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, koji je učestvovao na zatvorenoj sjednici Savjeta bezbjednosti, je po njenom završteku izjavio da bi "svako jednostrano proglašenje nezavisnoti Kosova podrilo povelju UN i obilježilo početak nove ere u kojoj bi sila imala prednost nad pravdom." Predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu, izjavio je poslije sjednice da je "nezavisnost jedina opcija za njegov narod" te da su "stavovi Beograda i Prištine "nepomirljivi". Dodao je da je prijedlog bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti Kosova "solidna osnova za dalji napredak", i zarekao se da će Kosovo "sarađivati sa NATO i UN, da će se udržati od nasilja, prijetnji i zaplašivanja, i da će nastaviti da Srbiji nudi prijateljstvo.   (Kliker.info-BBC)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku