hamburger-icon

Kliker.info

New York : McCain bi osnovao ‘novi UN’ bez Rusije i Kine

New York : McCain bi osnovao ‘novi UN’ bez Rusije i Kine

31 Maja
23:45 2008
Vodeći republikanski kandidat John McCain objeručke je prigrlio ideju stvaranja nove multilateralne institucije, kao pandana Ujedinjenim narodima, sastavljene od “više od 100 demokracija”. McCain je pozdravio ideju nekih think-tank organizacija u Washingtonu, navodeći da bi kreiranje Lige demokracija (League of Democracies), omogućilo da se izbjegne blokada Vijeća sigurnosti. Tako bi se važne odluke, poput sankcija Iranu ili izolacija tiranskih režima, rekao je – mogle usvajati “bez protivljenja Moskve i Pekinga”.
‘Preplaćeni debatni klub’
McCain je naveo da je o stvaranju novog “globalnog sustava” već razgovarao s liderima Britanije i Francuske. U projekt bi navodno bilo uključeno stotinjak demokratskih zemalja koje bi se okupile u novoj instituciji. Iako nije jasno bi li Liga demokracija bila stalna ili ad hoc skupina zemalja, McCainova je izjava već pala na plodno tlo. Washington, naime, ostaje najgrlatiji u kritikama svjetske organizacije, optužujući East River da se ponaša kao dobro plaćeni “debatni klub”.
Obama blagonaklon
Barack Obama, pak, još se nije osobno izjasnio o ovoj ideji. No, jedan od vodećih ljudi njegova vanjskopolitičkog tima Antony Lake, o tome je govorio vrlo blagonaklono. Ideja o stvaranju paralelnog kolosijeka svjetske diplomacije potekla je prošli mjesec od poznatog analitičara Brookings Instituta Ive Daaldera. Preuzimajući tu ideju, McCain je rekao da bi Liga demokracija mogla biti efikasnija od UN-a i u Sudanu, ali i u vezi s klimatskim promjenama. U centrali UN-a u New Yorku Marie O Kabe, glasnogovornica glavnog tajnika Ban Ki-moona, nije željela tumačiti ove izjave. Za Jutarnji je rekla da “ne komentiraju izjave američkih, niti drugih predsjedničkih kandidata”. (Kliker.info-JL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku