hamburger-icon

Kliker.info

New York : Još jedna šansa za Hillary Clinton?

New York : Još jedna šansa za Hillary Clinton?

15 Augusta
11:14 2008

Izborna konvencija Demokratske stranke koja započinje 25. kolovoza u Denveru neće proći bez uzbuđenja: Hillary Clinton iznudila je stavljanje i svog imena na izborni talon za nominaciju demokratskog predsjedničkog kandidata. Tako će predstavnici “18 milijuna glasača” koji su joj poklonili glasove u maratonskoj predizbornoj utrci u Coloradu dobiti šansu da se glasno izjasne upravo u njenu korist.
Iako to ne znači da će se na Konvenciji dogoditi preokret, jer Obama će prema svim predviđanjima dobiti nominaciju, dodatni politički adrenalin ubrizgan je saznanjem da je Barackov izborni kamp tjednima izbjegavao pristati na taj ustupak. Hillary je 7. lipnja “samo suspendirala”, ali ne i zaustavila svoju kampanju, iako je nekoliko dana kasnije javno podržala Obamu.
CNN je u četvrtak među prvima najavio taj “deal”. Iz oba izborna stožera odmah je stiglo zajedničko priopćenje po kojem je navodno “Obama ohrabrio Clintonovu” da stavi svoje ime na provjeru glasačkog povjerenja. Time se odaje priznaje “povijesnoj ulozi” koju je Hillary odigrala, kao prvoj ženi koja je utrku za Bijelu kuću završila na predizborima u svim američkim saveznim državama.
Taj Obamin džentlmenski potez trebao bi naravno pridonijeti stranačkom jedinstvu i političkoj katarzi nacije. Analitičari tvrde kako je Amerika “još uvijek duboko politički podijeljena”. To se vidi i po “gorkim osjećajima” između Clintonovog i Obaminog političkog tabora te animozitetu koji se, navodno, među njima nastavlja. No, "oboje su opredijeljeni da se Bijela kuća mora ponovo osvojiti i da se mora osigurati da se svih 35 milijuna ljudi koji su sudjelovali u povijesnim predizborima poštuju te da se i njihov glas čuje u Denveru”, stoji još u zajedničkom pisanom priopćenju Clintona i Obame. Time će se postići “mir u kraljevstvu”, rekao je jedan operativac Demokratske stranke.
Po najboljem scenariju za Demokratsku stranku za Clintonovu će se u popodnevnim satima, a ne u udarnom večernjem (TV) terminu, u utorak, 26. kolovoza, izjasniti “neki njezini pristaše”. Nakon toga će ona “velikodušno pozvati sve njih – da podrže senatora Obamu”. No, pritajena opasnost je da se demokrate u Denveru ipak posvađaju i da pred TV kamerama budu više emotivni nego politički racionalni. “Bio bi to divan poklon republikancima”, tvrde ovdašnji mediji, a “takvih je primjera bilo i prije”. 
 (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku