hamburger-icon

Kliker.info

Nevenko Herceg : Neum treba ostati naš turistički biser

Nevenko Herceg : Neum treba ostati naš turistički biser

05 Oktobra
08:54 2007

Svjetski dan turizma nedavno je prvi put zajednički obilježen u BiH, što federalni ministar turizma i okoliša dr. Nevenko Herceg smatra važnim iskorakom prema domaćem i međunarodnom promicanju turizma. Strateški važnim smatra izradu srednjoročne strategije razvoja turizma koja bi vodila konkurentnosti turističkog gospodarstva, povećanju deviznog priljeva i rastu zaposlenosti u turizmu i kreiranju pozitivnog imidža zemlje. U svome resoru, koji je započeo projektom vinskih cesta, pokrenuo je velik broj projekata.

HERCEG: Proizvodnja vina i poljoprivreda uopće, uz turizam, kao strateške grane gospodarstva, mogu biti nositelji sveukupnog razvoja ne samo Hercegovine, nego i cijele zemlje. Za to trebamo stvoriti preduvjete i osigurati kvalitetne poticaje za daljnji razvitak i te gospodarske djelatnosti od koje može živjeti i mnogostruko veći broj domaćinstava.  

VL: O tome što učiniti od Neuma ne postoji jedinstveno stajalište. Što je za vas izbor – luka, marina, provesti koridor 5C ili ojačati turistički grad?
HERCEG: Obveza svih razina vlasti, od županijske do državne, pomoć ovom gradu i ovom kraju u izradi prostorne-planske dokumentacije i izgradnji potrebne infrastrukture: komunalne, cestovne, prometne i turističke. Jer bez toga nema ni daljnjeg razvitka turizma i gospodarskog prosperiteta ovog kraja. Međutim, pritom se mora voditi računa da se ne ugrozi ono što želimo postići od ovog grada, a to je da Neum bude turistički biser ovog dijela Jadrana.

Još podosta toga moramo napraviti kako bi Neum bio poželjno turističko odredište, kako bi se produljila sezona i bolje iskoristili smještajni kapaciteti, te time povećala turistička potrošnja.

VL: Vrlo ste hrabro krenuli u osjetljivo rješavanje rada turističkih zajednica u Federaciji?
HERCEG: Jedan od mojih prethodnika nedavno me upitao: "Ministre, namjeravaš li raditi svoj posao"? Odgovorio sam potvrdno. U vezi s tim nemam i ne želim imati izbora. Na to mi je rekao da budem spreman na bezbrojne probleme, zapreke i podmetanja. Moram biti iskren i reći da neke od njih već osjećam.

VL: Što podrazumijeva izmjena zakona o turističkim zajednicama u promociji turizma u Federaciji?
HERCEG: Prijedlozi za izmjene toga zakona potekli su prvenstveno radi jačanja i promicanja turizma. Zakon predviđa utemeljenje općinskih i gradskih turističkih zajednica po procjeni lokalne vlasti, kao nukleusa razvoja turizma u jedinicama lokalne samouprave. Predviđa se sprječavanje akumuliranja dužnosti i sukoba interesa u tijelima, što je sada opće prisutno.

VL: Što s novcem od turističkih prihoda, koji nije malen?
HERCEG: Zakon otklanja najveću anomaliju sadašnjih rješenja, tj. da se javni prihod turističkih zajednica – sredstava poreznih obveznika (u iznosu od 10 milijuna KM godišnje) troše bez nadzora i utjecaja najodgovornijih, a to su resorna županijska i federalno ministarstvo i vlade Federacije i županija, te odgovorni u općinama.

VL: Zakon je prošao Vladu i čeka parlamentarnu proceduru; što očekujete?
HERCEG: Ako prihvatimo ovu argumentiranu reformu i u Parlamentu, uredimo turističke zajednice na načelima toga predloženog zakona, stvorimo zadovoljno okruženje u turističkom sektoru, a sve radi podizanja turističko-ugostiteljskih usluga, evidentiranja gospodarskih subjekata, evidentiranja gostiju, naplate boravišne pristojbe, naplate turističke članarine, kao i da osiguramo pravednu raspodjelu tih sredstava, učinci od turizma omogućit će nam da ovaj, jedan od  vodećih bh resursa, usmjerimo u željenom pravcu.    Zoran Krešić (VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku