hamburger-icon

Kliker.info

Nepoznata sudbina Al Baghdadija : Iračke snage tvrde da su pogodile konvoj vođe ISIL-a !?

Nepoznata sudbina Al Baghdadija : Iračke snage tvrde da su pogodile konvoj vođe ISIL-a !?

11 Oktobra
17:10 2015

Baghdadi12Iračke zračne snage pogodile su konvoj lidera Islamske države Irak i Levant Abu Bakra al-Baghdadija na zapadu iračke provincije Anbar, saopćila je vojska ove zemlje.Kako se dodaje, sudbina vođe ISIL-a još je nepoznata.

“Iračke zračne snage bombardirale su konvoj teroriste Abu Bakra al-Baghdadija dok je išao u Karablu da se sastane sa komandantima Daesha [ISIL-a]”, navodi se u saopćenju vojske. Karbala se nalazi na rijeci Eufrat i daljena je svega pet kilometara od granice sa Sirijom.

U saopćenju se ne stoji kada su napadi izvedeni. Navodi se da je operacija izvedena u koordinaciji sa iračkim Ministarstvom unutrašnjih poslova, obavještajnim službama i zajedničkim komandnim centrom koji uključuje i vojne savjetnike iz koalicije predvođene SAD-om.

Iračke sigurnosne snage prije su nekoliko puta tvrdile da je Baghdadi ranjen ili ubijen u napadima, ali te tvrdnje nikada nisu potvrđene ili su kasnije demantirane.

Britanski mediji ranije ove godine izvještavali su da je Al-Baghdadi teško ranjen tokom napada koalicijskih snaga, predvođenih SAD-om. Međutim, Pentagon je to negirao.

Na čelu ISIL-a više od pet godina

ISIL, kojeg je u Iraku osnovao Abu Musab al-Zarqawi, a danas je vodi Abu Bakr al-Baghdadi, prva je naoružana grupa koja nadzire velike dijelove teritorija Iraka i Sirije.Al-Baghdadi se 2014. proglasio kalifom onog što je on nazvao „Islamskom državom Iraka i Sirije“.

On je, prema dostupnim informacijama, Ibrahim bin Avad bin Ibrahim el-Badri el-Radavi el-Husseini el-Samarra'i, doktor islamskih nauka koji je bio imam i gostujući predavač u džamijama u Dijali i Samarri.Na čelo ISIL-a došao je 16. maja 2010. godine nakon pogibije dotadašnjeg vođe grupe Ebu Omara al-Baghdadija, pravog imena Hamid al-Zavi.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku