hamburger-icon

Kliker.info

Nenad Čanak : Pakao devedesetih može se ponoviti, žele svjesno destabilizirati Balkan!

Nenad Čanak : Pakao devedesetih može se ponoviti, žele svjesno destabilizirati Balkan!

20 Maja
16:47 2015

canak22   Meni je to nevjerovatno! Kao da neko svjesno radi na tome da destabilizira region i da napravi od svega toga jedan povratak u devedesete u najgorem smislu te riječi, kaže u intervjuu za “Dnevni avaz” predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i poslanik Skupštine Srbije Nenad Čanak analizirajući prilike u Srbiji i oštre reakcije u regionu na odluku Višeg suda u Beogradu da vrati točak historije unatrag i rehabilitira četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Zla namjera

S Čankom smo razgovarali ne samo o “vaskrslom Draži” nego i o tome šta je skorija budućnost Balkana i može li biti gore od devedesetih.

– Imate sada u Srbiji pritisak da se hitno promijene udžbenici historije u školama, u kojima će biti izbrisana uloga Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu, gdje će on odjedanput biti rehabilitiran i biti antifašistički borac. Istovremeno, stranka čiji sam član, već godinama predlaže da u udžbenike historije u Srbiji bude unesen srebrenički masakr. Međutim, već se nekoliko vlada promijenilo i niko to nije odreagirao. Jednostavno, vidi se da tu postoji ozbiljan nesporazum, čak ne ni nesporazum, nego postoji zla namjera. Jer, vi ste u situaciji da u Srbiji nije bilo lustracije, kao ni drugdje u regionu. A bez lustracije i jasnog odnosa prema onima koji su učestvovali u kreiranju pakla devedesetih, to jest njihovog udaljavanja s političke scene, s jedne strane, a s druge strane jasne osude ideologije koja je do toga dovela, mislim da je samo pitanje vremena kada će se to ponoviti.

Vi ste u vezi s rehabilitacijom Mihailovića tražili ostavku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Zašto?

– Stvar je tu vrlo jednostavna. Ovo prekrajanje historijskih činjenica, relativizacija antifašističke borbe i podjele koje nastaju i koje će nastati u zemlji i regionu, nedvosmisleno je izazvao Nikolić master Tomislav, jer je institut predsjednika Srbije, predsjednika svih građana, zloupotrijebljen za pritisak na pravosuđe.

Podsjetit ću vas da je među predlagačima rehabilitacije Smilja Avramov, koju je predsjednik države odlikovao na Dan državnosti prije tri mjeseca, a koja je bila jedan od glavnih ideologa režima Slobodana Mioševića i mračnih devedesetih. Ona je predvodila Miloševićevu delegaciju koja je s predstavnicima Franje Tuđmana dogovarala podjelu BiH. S druge strane, punomoćnik predlagača rehabilitacije, čovjek koji je tu odigrao ključnu ulogu i čak dao završnu riječ u tom postupku je Oliver Antić, savjetnik predsjednika Srbije.

Ali, u međuvremenu Nikolić kao antifašista odlazi na paradu u Moskvu?

– Činjenica da je uspio tokom nekoliko dana otići u Moskvu kako bi prisustvovao paradi pobjednika, vratiti se i odlikovati Fidela Kastra (Castro), dok je institut predsjednika Srbije koristio za rehabilitaciju Draže Mihailovića, pokazuje da je pokušao zamaskirati tragove. Ipak, oni su jasno vidljivi. Čovjek koji je do sada imao razne skandale, počev od kupovine fakultetske diplome pa nadalje, rehabilitacijom Mihailovića, ali i aludiranjem na nacionalnu pripadnost pojedinih novinara u Srbiji čije mu izvještavanje očito smeta, pravi štetu koja će u velikoj mjeri nadživjeti njegov mandat.

Zato on mora što prije biti smijenjen s mjesta predsjednika Srbije ako Srbija misli da sljedećih nekoliko godina ne bude generator krize na Balkanu. A ta opasnost postoji, iz jednostavnog razloga što se ponavljaju priče koje smo imali priliku slušati prije samo 25 godina. S druge strane, ko misli da će ekstremisti između sebe zaratiti, taj nije razumio poruku devedesetih. Svi ekstremisti, ultranacionalisti, fašisti tih godina odlično su se razumjeli. Njihov jedini nesporazum bio je veličina teritorija na kojima će vladati, ali princip ili model vladavine ili prihvatanje druge strane kao partnerske strane nisu im problem.

S obzirom na to da je cijeli Balkan sistem spojenih sudova, svako mora mesti u svom dvorištu da bismo sačuvali toliko teško i kroz toliko krvi stečeno primirje. Kao što poslije Prvog svjetskog rata nije bilo mira nego primirje na 20 godina, plašim se da odsustvo lustracije i jasnog definiranja ko je kriv i šta se desilo devedesetih, može značiti da je i ovdje napravljeno samo primirje, a ne mir.

Ima li u Srbiji snage da se Nikolić prinudi na ostavku? Šta može biti ishod Vašeg zahtjeva?

– Ne može ovog trenutka, jer ovog trenutka takva snaga, naravno, ne postoji. Ali, treba biti svjestan da, ako se ne pokrene to pitanje, onda se nikada neće ni doći ni do takvog rezultata. Ne znam hoće li on biti prinuđen da napusti tu funkciju, ali ako tih napora ne bude, on će na njoj sigurno ostati.

Okean krvi

Kako gledate na prilike u regiji u svjetlu nedavnih događaja u Kumanovu, nakon napada u Zvorniku te kasnije neselektivnih hapšenja bošnjačkih povratnika u RS. Kazali ste da i Vi imate utisak da neko želi nestabilnost u regiji. Kako vidite Balkan danas? Američki mediji tvrde da su BiH i Makedoniji na ivici i da prijeti nasilje.

– Ja sam još prije više od 20 godina u knjizi “Ratovi tek dolaze” jednostavno opisao mehanizme funkcioniranja, proizvodnje ratova na Balkanu i oni se do u dlaku poklapaju sa svim scenarijima koje imamo. Nemojte zaboraviti, samo je pitanje vremena kada će jedna strana, bez obzira na to koja, reći: “Mi ovo nećemo da trpimo”, te početi da se samoorganizira. Toga smo se mogli nagledati od Knina, Pakraca i Plitvica, pa do Bosne, što je prouzrokovalo okean krvi.

Ništa tu nije novo, samo treba sada imati više mudrosti i snage nego devedesetih i odmah jasno prstom pokazati ko to radi i proizvodi. Jednostavno, ova četničko-kolaboracionistička struja koja ima ozbiljan udio na vlasti – sva sreća da nema potpunu vlast, nego je oličena u tom Nikolić master Tomislavu i njegovim saučesnicima – mislim da ta struja pokušava sad brže-bolje, uz ekstremiste u redovima Srpske pravoslavne crkve, izvesti što je moguće veću količinu ideološke potke iz koje će se sutra posijati zlo sjeme rata i razaranja. To je to.

Nove ratove?

– Ne vjerujem da je to nekome cilj, kada je riječ o ozbiljnim političkim činiocima danas, ali nemojte zaboraviti da u Srbiji postoji jedna generacija nekažnjenih fašista, takozvanih ultradesničara koji su već zadojeni tim sjemenom. Pa jesenas smo imali paljenje i razbijanje pekara čiji su vlasnici albanske nacionalnosti. Vlast je tu – treba to reći – brzo i dobro reagirala. Tu mislim na vladu, policiju i tužilaštvo. Ali, ti napadi pokazali su upravo djelovanje tog sjemena zla o kojem vam govorim. Ovih dana imali ste priliku vidjeti neke ljude koji mašu zastavama nekakve Novorusije u centru Beograda. Siguran sam da se i oni hrane istim sjemenom i da čekaju neki svoj trenutak. Dobra je vijest da u Srbiji ima političara koji aktivno rade na tome da se ova zemlja promijeni i jednom konačno i definitivno iskorači u evropsku porodicu i jednom izađe iz tog tamnog vilajeta. Upravo zbog tih napora i budućnosti Srbije i regiona, važno je i da EU što prije otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Ono što, međutim, postoji kao opasnost s kojom se Srbija suočava jeste opasnost od prelijevanja ratnih djelovanja na teritoriju Srbije, a to će se desiti daljnjom destabilizacijom Makedonije, a i zločin urađen u Zvorniku također će imati svoj odjek u Srbiji na najgori mogući način. Prije ili kasnije vi ćete doći u poziciju da će ljudi u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, a vidim je kao cjelovitu, Crnoj Gori i Makedoniji sarađivati. Ili će se praviti da se to što je požar kod komšije njega ne tiče, dok i njegova kuća ne izgori. Antifašizam i antitotalitarizam moraju se baviti našom budućnošću vođeni poukama iz historije. Zato bi se antifašisti cijelog regiona morali zajednički suprotstaviti nesreći koja, prema svemu sudeći, dolazi, ne osvrćući se na budalasta etiketiranja ekstremista o nekakvom “neojugoslovenstvu”.

Putin kao Milošević

Koliko vidim, prema Vama, ne piše nam se dobro. Mislili smo da od devedesetih ne može biti gore.

– Ja Vam ponavljam, kao što je Prvi svjetski rat završen samo primirjem, isto tako su i ratovi devedesetih završeni primirjem, na vrlo sličan način. Imate situaciju gdje se rukovodstvo Rusije predvođeno Putinom ponaša agresivno prema svom okruženju, od Gruzije do Ukrajine, s potpuno istim obrazloženjima s kojima se Milošević angažirao od Knina do koridora. A svi znamo šta se dešavalo. Problem je samo što je Rusija nuklearna velesila i što sve agresivnije traži svoje mjesto u podjeli interesnih sfera na planeti i što se na nju ne može krenuti bombarderima NATO-a kada se iscrpe sva politička sredstva.

Nikolić se nikada nije odrekao titule vojvode

– Nemojte zaboraviti: rehabilitacija Draže Mihailovića nešto je u čemu se Nikolić master Tomislav slaže sa svojim kumom Šešelj dr. Vojislavom. Nikolić je čovjek koji se nikada nije odrekao titule četničkog vojvode koju mu je isti taj Šešelj dodijelio 13. maja 1993. godine na Romaniji. Dvadeset dvije godine i jedan dan kasnije, kada je Nikolić predsjednik države, 14. maja 2015. rehabilitiran je Draža Mihailović.

Faruk Vele (Avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku