hamburger-icon

Kliker.info

Nemam ništa protiv dogovora u Sarajevu

Nemam ništa protiv dogovora u Sarajevu

15 Januara
07:17 2007

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić smatra prihvatljivom nacionalnu preraspodjelu funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH, koju su na subotnjem sastanku u Sarajevu dogovorili predsjednici Stranke za BiH, SDA i HDZBiH, dr. Haris Silajdžić, Sulejman Tihić i Dragan Čović. – Mi smo sličnu raspodjelu funkcija po narodima imali i do sada. Ako se već nije moglo naći bolje rješenje, ja nemam ništa protiv da se implementira taj paket, dakle, takva raspodjela funkcija po narodima- rekao je Ljubić u izjavi za "Dnevni avaz". No, on sastanak Silajdžića, Tihića i Čovića ne smatra presudnim za uspostavu vlasti u FBiH. Kako kaže, to je tek jedan u nizu sastanaka na kojem su "razmijenjena mišljenja i istaknute želje". Centralni sastanak na kojem bi se definitivno trebala dogovoriti parlamentarna većina u FBiH bit će održan u petak u Sarajevu, a na njemu bi trebali biti lideri oba HDZ-a, te SDA i Stranke za BiH.
Odgovarajući na Tihićeve tvrdnje da učešće HDZ 1990 u vlasti FBiH još nije definirano, te da će vodstvu njegove stranke biti ponuđen prijedlog od kojeg će zavisiti daljnji razvoj situacije, Ljubić kaže:
– Želim da sudjelovanje HDZ 1990 u vlasti u Federaciji BiH bude odraz naše političke pozicije izborene na općim izborima. Onda ćemo mi biti u poziciji i da dajemo i da primamo. Mi smo spremni učestvovati u vlasti samo ako će se poštovati načela da smo svi ravnopravni partneri i da raspodjelu mandata određuje izborni rezultat. To ću jasno reći i Tihiću na sastanku, kojeg ću s njim održati u utorak (sutra) – naglašava Ljubić.

Dodaje da će insistirati da se, prije svega, poštuju rješenja koje su stranke prihvatile prilikom uspostave vlasti na državnoj razini.
– Stranke koje imaju većinski izborni legitimitet, adekvatno tome, trebaju biti valorizirane u novoj vlasti FBiH. A to znači da mi, kao koalicija, imamo većinu izravnih mandata. Osim toga, sljedeće sedmice će postati jasno da imamo i većinu neizravnih mandata u Domu naroda. Na osnovu toga, ako će hrvatske stranke koje čine parlamentarnu većinu u državi činiti vlast i u FBiH, mi trebamo imati prednost u broju mandata. To je načelo na kojem ću ja insistirati i od kojeg neću odustati – rekao je Ljubić.
Na pitanje šta ovakav stav znači u praksi i šta će tražiti od stranačkih kolega, Ljubić je odgovorio:
– Kad se dovede u kontekst predsjednik FBiH i pet ministarskih pozicija, to znači da po dogovoru Hrvatima pripada šest mjesta u izvršnoj vlasti. Kad se to podijeli na dva HDZ-a, to su po tri pozicije. No, uvijek je jedan paket jači i atraktivniji od drugog. Mi insistiramo da dobijemo atraktivniji paket. Zastupnički domovi su stvar za sebe. Normalno je da stranka koja ima više mandata u Zastupničkom domu dobije čelno mjesto, a isto tako je i u Domu naroda – pojašnjava Ljubić.  O imenima budućih nosilaca funkcija u vlasti FBiH i države Ljubić nije mogao govoriti. Kaže da bi imena kandidata mogla biti poznata nakon sjednice Predsjedništva HDZ 1990 u narednoj sedmici. Također, potvrdio nam je da do sada nije imao bilateralne susrete sa predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem i da uopće nisu kontaktirali.
No, on sastanak Silajdžića, Tihića i Čovića ne smatra presudnim za uspostavu vlasti u FBiH. Kako kaže, to je tek jedan u nizu sastanaka na kojem su "razmijenjena mišljenja i istaknute želje". Centralni sastanak na kojem bi se definitivno trebala dogovoriti parlamentarna većina u FBiH bit će održan u petak u Sarajevu, a na njemu bi trebali biti lideri oba HDZ-a, te SDA i Stranke za BiH. Odgovarajući na Tihićeve tvrdnje da učešće HDZ 1990 u vlasti FBiH još nije definirano, te da će vodstvu njegove stranke biti ponuđen prijedlog od kojeg će zavisiti daljnji razvoj situacije, Ljubić kaže: – Želim da sudjelovanje HDZ 1990 u vlasti u Federaciji BiH bude odraz naše političke pozicije izborene na općim izborima. Onda ćemo mi biti u poziciji i da dajemo i da primamo. Mi smo spremni učestvovati u vlasti samo ako će se poštovati načela da smo svi ravnopravni partneri i da raspodjelu mandata određuje izborni rezultat. To ću jasno reći i Tihiću na sastanku, kojeg ću s njim održati u utorak (sutra) – naglašava Ljubić. Dodaje da će insistirati da se, prije svega, poštuju rješenja koje su stranke prihvatile prilikom uspostave vlasti na državnoj razini.- Stranke koje imaju većinski izborni legitimitet, adekvatno tome, trebaju biti valorizirane u novoj vlasti FBiH. A to znači da mi, kao koalicija, imamo većinu izravnih mandata. Osim toga, sljedeće sedmice će postati jasno da imamo i većinu neizravnih mandata u Domu naroda. Na osnovu toga, ako će hrvatske stranke koje čine parlamentarnu većinu u državi činiti vlast i u FBiH, mi trebamo imati prednost u broju mandata. To je načelo na kojem ću ja insistirati i od kojeg neću odustati – rekao je Ljubić.Na pitanje šta ovakav stav znači u praksi i šta će tražiti od stranačkih kolega, Ljubić je odgovorio:- Kad se dovede u kontekst predsjednik FBiH i pet ministarskih pozicija, to znači da po dogovoru Hrvatima pripada šest mjesta u izvršnoj vlasti. Kad se to podijeli na dva HDZ-a, to su po tri pozicije. No, uvijek je jedan paket jači i atraktivniji od drugog. Mi insistiramo da dobijemo atraktivniji paket. Zastupnički domovi su stvar za sebe. Normalno je da stranka koja ima više mandata u Zastupničkom domu dobije čelno mjesto, a isto tako je i u Domu naroda – pojašnjava Ljubić. O imenima budućih nosilaca funkcija u vlasti FBiH i države Ljubić nije mogao govoriti. Kaže da bi imena kandidata mogla biti poznata nakon sjednice Predsjedništva HDZ 1990 u narednoj sedmici. Također, potvrdio nam je da do sada nije imao bilateralne susrete sa predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem i da uopće nisu kontaktirali.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku