hamburger-icon

Kliker.info

Nedžad Branković , premijer Federacije BiH : Ekonomski smo i dalje u prednosti u odnosu na RS

Nedžad Branković , premijer Federacije BiH : Ekonomski smo i dalje u prednosti u odnosu na RS

23 Marta
10:35 2007

Nedžad Branković, poslije mandata na čelu Ministarstva za promet i komunikacije, preuzima nimalo zahvalnu poziciju premijera FBiH. Prema planu, nakon što danas formalno "useli" u kabinet gdje je bio Ahmet Hadžipašić, te održavanja zajedničkog sastanka stare i nove Vlade FBiH, Branković će, prema odluci Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, voditi veći entitet u narednom četvorogodišnjem mandatu.

 

 

– Neophodno je da motiviramo građane vraćajući vjeru u institucije. Vlada mora postati nosilac i kreator novih ideja i pokretač akcija, a ne samo realizator tekućih potreba – naglašava Branković.  

 

S obzirom na to da je konstituiranje nove Vlade trajalo skoro šest mjeseci, a da je istovremeno u manjem entitetu Milorad Dodik radio punim kapacitetom, da li se FBiH sada, po prvi put, nalazi u podređenom položaju u odnosu na banjalučku izvršnu vlast?  


– Ne bih se složio s takvim ocjenama. S obzirom na to da je početak godine vrijeme kada se usvajaju planovi rada i daju smjernice šta su ovogodišnji prioriteti, na tom planu jesmo u zaostatku, ali vjerujem da će ovaj saziv Vlade uložiti sve napore da to nadoknadimo. Ako mislite na ekonomske pokazatelje, onda je vidljivo da FBiH i dalje ima prednost nad RS, a to će tako i ostati. Dakle, RS nije u boljem položaju u odnosu na FBiH.

 

 

Koji će biti osnovni pravci djelovanja Vlade FBiH tokom vašeg mandata?  


– Postoje tri osnovna cilja. Neophodno je intenzivirati privredni razvoj, potom ojačati unutrašnju stabilnost, te provođenje reformi čiji je cilj pristupanje BiH Evropskoj uniji. Sve navedeno podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, borbu protiv korupcije i kriminala, koji poprimaju oblik epidemije i osiguravanje socijalnih prava.

  

 

Već mjesecima privrednici i Sindikat zahtijevaju i poteze u cilju smanjenja doprinosa i poreza. Hoće li ova vlada smoći snage da konačno rastereti privredu?
– Pitanje doprinosa i poreza detalji su u ostvarivanju strateških ciljeva. Svakako da ćemo odmah izanalizirati postojeću situaciju, jer moramo utvrditi niz poteza za poboljšanje sveukupnog poslovnog ambijenta, među kojima su i problemi za koje pitate.

 Vlada ima rekordno kratak rok, od samo par dana, da sačini prijedlog budžeta za ovu godinu. Da li će biti određenih korekcija u odnosu na ono što je predloženo u nacrtu budžeta, koji je žestoko kritikovan u Parlamentu FBiH?
– Budžet ćemo na vrijeme dostaviti Parlamentu na usvajanje. Pitanja koja su otvorili poslanici uzet ćemo u obzir na svaki mogući način i svakako ćemo jednim dijelom uspjeti odgovoriti na zahtjeve. Dakle, određenih korekcija u odnosu na utvrđeni nacrt će biti, pošto je stara Vlada na računima ostavila dio neutrošenih sredstava prikupljenih od javnih prihoda. S obzirom na suviše kratak period za radikalnije korekcije budžeta, te činjenicu da i ostali ministri trebaju izanalizirati stanje u svojim oblastima, poslije stotinu dana rada Vlade imat ćemo jasniju sliku i utvrđene detaljne prioritete, pa ćemo Parlamentu potom predložiti rebalans budžeta.

Da li narednih dana treba očekivati sastanke s čelnicima Vijeća ministara i Vlade RS jer postoji niz otvorenih pitanja?
– Što se mene tiče, prioritet mi je saradnja s Vijećem ministara BiH. Inicirat ću, u skladu s Ustavom, i prenošenje nekih ovlasti na državni nivo, ali vidjet ćemo koliko će biti političke volje da se to zaista i desi. Bilo kakva koordinacija samo s Vladom RS, bez obzira o čemu se radi, nije dobra i uvijek u te razgovore moraju biti uključeni i predstavnici države.  

 

Nadam se da će OHR imati isti tretman i prema drugima
Nakon najave da bi OHR mogao suspendirati izbor Vlade zbog nepoštivanja procesa provjere kandidata za pet ministarskih pozicija, Branković je istakao da će on, ali i ostali najodgovorniji predstavnici FBiH ispoštovati stav Ureda visokog predstavnika.
– Sve ono što OHR saopći o rezultatima provjere kandidata koji preuzimaju pet ministarstava, ali argumentima, bit će prihvaćeno. To je stav i predsjednika i oba potpredsjednika FBiH. Nadam se da će OHR imati isti tretman o ovom, ali i o svim ostalim pitanjima prema Vladi FBiH, kao što je imao i ima prema Vladi RS ili Vijeću ministara BiH – naglasio je Branković.Adi Hadžiarapović(Avaz)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku