hamburger-icon

Kliker.info

Nedostatak dokaza :”Simini četnici” oslobođeni za zločine u Zvorniku

Nedostatak dokaza :”Simini četnici” oslobođeni za zločine u Zvorniku

16 Juna
17:15 2015

Cetnicisimini1Viši sud u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, zbog nedostatka dokaza danas je donio drugu prvostepenu presudu kojom su pripadnici paravojne formacije “Simini četnici” oslobođeni od optužbi za ratne zločine počinjene u Zvorniku tokom 1992. godine i 1993. godine. Sud je u obrazloženju za oslobađajuću presudu naveo da Tužilaštvo za ratne zločine nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Sedmorica pripadnika te oružane formacije se sumnjiče da su nad civilima bošnjačke nacionalonosti u selima zvorničke opštine na svirep način ubili više osoba među kojima je bilo i djece. Optuženi su prvom presudom 2013. godine bili osuđeni na kazne od dvije do dvadeset godina zatvora, ukupno 72 godine. Apelacioni sud je prošle godine ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Djurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Djorđe Šević, Dragan Djekić i Damir Bogdanović, a vođa te grupe Sima Bogdanović, zvani “Sima četnik” umro je tokom suđenja. Tužilaštvo za ratne zločine imaće pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu na oslobađajuću presudu.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine, od 25. decembra 2012. godine, tereti pripadnike ove paravojne formacije da su u mejstu Hamzići kod Zvornika ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju kao i da su “ubili sedmero djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Z.R. (13) kao i da su “dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica”. Prema navodima u optužnici, sprovodili su brutalna mučenja, žene su silovali više puta, silovali su i djevojčicu od 15 godina, a dedu i unuka su primorali na međusobni oralni seks.

“Prije silovanja tjerali su ih da gole igraju po stolovima i razbijenim čašama. Među njima su bile i djevojčice od 13 i 15 godina. Žrtve su primoravali da gole šetaju ulicama”, navedeno je optužnici u predmetu poznatom kao “Zvornik 5”.

Postoje i sumnje da su u ovim zločinima učestvovali još neki pripadnici “Siminih četnika” koji nisu identifikovani. Na ranijim suđenjima neki svjedoci su tvrdili da su Simini četnici” naređenja primali iz štaba Srpske radikalne stranke (SRS). Lider SRS-a i haški optuženik Vojislav Šešelj je ranije negirao da je kontrolisao tu vojnu jedinicu optuživši za komandnu odgovornost Željka Ražnatovića Arkana.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku