hamburger-icon

Kliker.info

„Nečujni krik“ : U BiH od ‘92. do ‘95. silovano između 20.000 i 50.000 osoba

„Nečujni krik“ : U BiH od ‘92. do ‘95. silovano između 20.000 i 50.000 osoba

15 Novembra
06:15 2014

zrtvasilovanja3Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) premijerno će prikazati, u srijedu, dokumentarni film „Nečujni krik“ koji govori o žrtvama seksulanog zlostavljanja koja su se desila tokom krvavih sukoba na području BiH od 1992. do 1995. godine.Broj osoba u BiH koje su u ovom periodu seksualno zlostavljane do danas nije utvrđen. Prema procjenama nevladinih organizacija koje su se bavile ovom problematikom, broj se kreće od 20.000 do čak 50.000 silovanih osoba.

Zaprepašćujuća činjenica je da se među silovanim osobama nalazi i veliki broj muškaraca, kao i maloljetnih djevojčica. Mnoge od osoba koje su zlostavljane na ovaka način, često su nakon toga i ubijane.Mirna Buljugić iz BIRN BiH objašnjava za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako bi broj silovanih osoba u BiH mogao biti i veći, ali da veliki broj njih ne želi govoriti o tome, ili krije zlostavljanje, jer se boji osude okoline.- Veliki broj osoba koje su zlostavljane na ovakav način, nakon što svoju sudbinu podijele sa porodicom tvrde da lakše žive ostatak života, jer dobiju podršku okoline koja im itekako treba i godi – kaže Buljugić.

– Nažalost, ima jako puno i onih slučajeva gdje su žrtve seksualnog zlostavljanja kazale da im se tek nakon priznavanja onoga što im se dogodilo u prošlosti, život pretvori u pakao, jer ih je odbacila ne samo okolina, već i njihova porodica. Jedna žrtva priznala je da su od samog silovanje u logoru bile gore torture koje je preživjela od suproga nakon što je saznao da je seksualno zlostavljana.Dokumentarnim filom „Nečujni krik“ BIRN BiH pokušat će prikazati kroz kakve su sve patnje prošle žrtve seksualnog zlostavljanja, te koliko je važno da se šira društvena zajednica, a naročito uža porodica žrtve, sada uključi u njezin oporavak.Film će premijerno biti prikazan u kino dvorani poslovnog centra „Unitic” u Sarajevu u srijedu sa početkom u 19:00 sati. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku