hamburger-icon

Kliker.info

Nebojša Radmanović: Pećanac ostaje konzul BiH u SAD-u

Nebojša Radmanović: Pećanac ostaje konzul BiH u SAD-u

06 Marta
17:36 2014

Radmanovic1Nebojša Radmanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je danas, odgovarajući na novinarska pitanja na pres-konferenciji u Sarajevu, da Brane Pećanac ostaje na mjestu generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama.Kako je dalje naveo, ne važi odluka koju su “preglasavanjem” donijeli Željko Komšić i Bakir Izetbegović, druga dva člana Predsjedništva BiH, izjasnivši se za opoziv ovog konzula.

“Ustav je tu jasan i procedura je ispoštovana”, kazao je Radmanović pojašnjavajući da je, međutim, Narodna skupština Republike Srpske potvrdila Radmanovićev stav da je entitetski interes ugrožen odlukom druge dvojice članova Predsjedništva o razrješenju Brane Pećanca s mjesta konzula u Čikagu. Govoreći o odlukama s današnje sjednice Predsjedništva BiH, naveo je odobravanje izvještaja Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje osuđenika u prošloj godini.Prema izvještaju, od 31 obrađenog zahtjeva za pomilovanje, odobren je samo jedan, djelimično, smanjenjem kazne za tri mjeseca Osmanu Kandiću, osuđenom na godinu dana, koji je tražio oslobađanje.

“Pristiglo je još 11 dodatnih zahtjeva za pomilovanja, ali pred samu Novu godinu, pa se još obrađuju”, kazao je Radmanović.Saopćavajući druge odluke Predsjedništva, naveo je da u delegaciji BiH na sastanku NATO plus BiH 18. marta, koju će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, treba da budu i zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić-Babić, tri savjetnika u Predsjedništvu BiH i komandant Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH, generalmajor Anto Jeleč.Predsjedništvo je odlučilo i da u naredna dva dana, na sastanku pod nazivom “Brdo proces” na Jahorini učesnici budu savjetnici za vanjsku politiku iz ureda predsjednika zemalja sudionica – BiH, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.  Predsjedništvo je također dalo agremane za nove ambasadore Turske, Pakistana i Libije.

“Donijeli smo i odluku o usvajanju nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma te pokretanju postupka za nekoliko njih. Odluku smo donijeli i o učešću predstavnika Oružanih snaga BiH u Maliju te produženju mandata predstavnicima Oružanih snaga u Kongu”, kazao je Radmanović.Rekao je i da nikada, otkad radi ovo predsjedništvo, nije prekršen zakon kad je u pitanju prijem novih uposlenika.”Prema onome što je odobrilo Vijeće ministara, imamo obezbijeđena sredstva da imamo ukupno 109 zaposlenih. Trenutno ih je 99. Ovdje je riječ o fluktuaciji kadra po raznim osnovama, neki idu u penziju, neka se radna mjesta mijenjaju”, naveo je i ponovio da tu kršenja zakona nema.Nema ni informacija u Predsjedništvu o eventualnom nelegalnom trošenju novca u bh. diplomatsko-konzularnoj mreži, a ukoliko bude potrebe, Predsjedništvo BiH će tražiti od Ministarstva vanjskih poslova da ga informira o tome, naveo je Radmanović, odgovarajući na novinarska pitanja. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku