hamburger-icon

Kliker.info

NATO u potrazi sa Stojanom Župljaninom pretresao imovinu njegovog sina

NATO u potrazi sa Stojanom Župljaninom pretresao imovinu njegovog sina

09 Septembra
04:20 2006

Pripadnici snaga NATO-a izvršili su pretres stambenih i poslovnih objekata Mladena Župljanina, sina haškog optuženika Stojana Župljanina. U akciji bez incidenata nije bilo uhapšenih. Kako je Srni potvrdio glasnogovornik Štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini Derek Chappel, akcija je pokrenuta na osnovu informacije da Milan Župljanin aktivno podržava mrežu koja štiti haškog optuženika Stojana Župljanina. Pretresena je Župljaninova kuća u Banjoj Luci i poslovni objekt "AMP komerc", odnosno benzinska pumpa, kao i ugostiteljski objekat u Maslovarama kod Banje Luke. Iz kuće je izuzeto nekoliko kutija sa raznim materijalima koji su odneseni u kamp u Butmiru na analizu.

Banjalučka policija bila je obaviještena, ali nije direktno učestvovala u pretresu koji je NATO izvršio u Banjoj Luci i Maslovarama u objektima u vlasništvu porodice haškog bjegunca Stojana Župljanina, potvrdio je glasnogovornik Centra javne bezbjednosti Banja Luka Rade Mutić.

Derek Čepel, portparol NATO-a, istakao je da je tokom pretresa, koji je započeo u ranim jutarnjim časovima, iz kuće izuzet određeni materijal koji će biti analiziran i korišten kao dokazni materijal u postupku koji bude vođen protiv Stojana Župljanina.

"Cilj operacije nije bilo privođenje", istakao je Čepel, dodajući da je obavljen razgovor sa Mladenom Župljaninom i drugim ukućanima, te da tokom akcije nije bilo incidenata.

On, međutim, nije precizirao rezultate akcije u Maslovarama kod Kotor Varoša.

Ovo je drugi put da se imovina porodice Stojana Župljanina našla na meti međunarodnih snaga. U oktobru prošle godine vojnici EUFOR-a, pojačani pripadnicima MUP-a RS, u trodnevnoj akciji pretresli su takođe kuću i benzinsku pumpu Mladena Župljanina. Za razliku od jučerašnje akcije tada su se pod lupom našli i Milofinka Ristić, računovođa na Župljaninovoj benzinskoj pumpi, kojoj je pretresena kuća u Čelincu, kotorvaroški hotel "Sent Petar" i Branislav Stojanović, poslanik SDS-a u parlamentu RS, kome je pretresen stan u Kotor Varošu.

Mladen Župljanin po završetku jučerašnje akcije nije želio da precizira šta su vojnici odnijeli, kazavši da su odvezli dva kombija stvari.

(FTV/Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku