hamburger-icon

Kliker.info

Nastavljeni krvavi ulični obračuni balkanskih mafijaša / Ubica iz Sarajeva ubijen u Beogradu

Nastavljeni krvavi ulični obračuni balkanskih mafijaša / Ubica iz Sarajeva ubijen u Beogradu

20 Augusta
05:14 2008

Sarajlija Uglješa Aranitović Ugo ubijen je jučer u zoru u centru Beograda. Dok je sjedio u parkiranom „pežou“, na njega je sasuto desetak metaka iz automata. Ubica Aranitovića pucao je iz „audija A4“ koji je bio u pokretu. Kasnije je „audi“ poliven benzinom i zapaljen.Tako je jučer skončao jedan od najopasnijih balkanskih kriminalaca, a prema onome što se može čuti u dobro obaviještenim krugovima, ubistvo Aranitovića promijenit će i neke odnose između kriminalnih grupa u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Smatra se da će doći do preraspodjele teritorija koje kontrolišu klanovi,  poslova koje obavljaju, ali i vođa kriminalnih klanova. Ne treba smetnuti da je Aranitović bio moćan u ovdašnjem podzemlju i da je imao i jake veze među policajcima i političarima u BiH, ne samo u Republici Srpskoj nego i u Federaciji BiH. Ko je Aranitović?On je iz Sarajeva  pobjegao u Srbiju  krajem 1992. godine i skrasio se u Šapcu. Sarajevska policija  raspisala je za njim potjernicu zbog toga što je 1990. godine u Vogošći ubio Predraga Polovinu. Osim toga, bio je osumnjičen i da je pred sami rat ubio Boru Radića iz Vogošće . U Srbiji, tačnije gradu Šapcu Aranitović je živio komotno i bez obzira na sarajevske potjernice, srbijanska policija  nije ga ni saslušala. Naime, on je bio pod direktnom zaštitom obavještajnih službi Srbije za koje je radio neke prljave poslove. Priča se da je bio i izvršilac radova obavještajnih službi Republike Srpske , odnosno njihov plaćeni ubica. Na teret mu se stavlja nekoliko ubistava, ali je uvijek oslobađan bilo kakve odgovornosti i uvijek s obrazloženjem da nema dovoljno dokaza.Nakon što je u Beogradu ubijen Zoran Đinđić, premijer Srbije, Aranitović je uhapšen u velikoj akciji srbijanske policije pod nazivom „Sablja“. Proveo je jedno vrijeme u pritvoru i pušten je na slobodu, a sve optužbe protiv njega su odbačene. Nakon toga sklonio se u BiH, tačnije Zvornik gdje  je bio pod zaštitom  Dragana Andana.

Dolazio u Sarajevo

U martu 2002. godine on je teško ranjen u pucnjavi u diskoteci „Div“ u Šapcu i nakon toga bio je i pritvoren, ali je  ponovo je oslobođen optužbi. Inače,  „šabački klan“ kojim je ovaj Sarajlija rukovodio,  bavio se razbojništvima, ucjenama, krađama, iznudama, ubistvima  i krijumčarenjem droge.Aranitović se u Šapcu  oženio kćerkom pokojnog Vladislava Jankovića Trumana za kojeg pričalo da je šef  auto-mafije koja je operisala po svim državama bivše Jugoslavije.Aranitović je često putovao po Srbiji, odlazio je i u Crnu Goru, sve sa lažnim dokumentima. Imao je dvije lične karte koje su mu izdate u Republici Srpskoj na imena Siniša Tošić i Ivica Komatina. Kada su počele priče da je krajem 2003. učestvovao u nekim likvidacijama, on je javno i preko srbijanskih medija to demantovao tvrdeći da je u to vrijeme bio u Sarajevu i to na liječenju u bolnici Koševo i da o tome ima i potvrde. Da li su te potvrde lažne ili originalne, još nije poznato.Prema nekim izvorima, Aranitović je u posljednje vrijeme često dolazio u Sarajevo i nalazio se s nekim svojim ljudima. Ponekad prerušen, a ponekad bez lažnih brkova i perike, obilazio je neke sarajevske restorane i kafiće. Navodno se u Sarajevu nudio za zaštićenog svjedoka  da bi otkrio ko je i zbog čega likvidirao 27 ljudi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Imao je  uslov – da sve optužbe protiv njega budu odbačene.U Beogradu i Istočnom Sarajevu jučer se odmah postavilo pitanje uloge Darka Eleza i Đorđa Ždrale u likvidaciji Uglješe Aranitovića. Poznato je da su kumovi Elez i Ždrale iskopali ratne sjekire i da jedan drugog pokušavaju likvidirati. Obojica imaju svoje grupe u Srbiji, BiH i Crnoj Gori i prema onome što se jučer pričalo u Istočnom Sarajevu, Aranitović se u posljednje vrijeme približio Ždrali.

Joca Amsterdam ostao i bez drugog kuma

Sretena Jocića iz Beograda, čiji je nadimak Joca Amsterdam, evropska štampa je okvalifikovala kao jednog od glavnih narko-bosova u Evropi. Jocić je godinama robijao u Holandiji i Njemačkoj, a sada je u Beogradu gdje mu se sudi pod optužbom da je naručilac jednog ubistva.

Likvidacijom Aranitovića, Joca Amsterdam je ostao bez još jednog kuma. Prije desetak dana u Istočnom Sarajevu izrešetan je Zoran Golub koji je također bio Jocićev kum.Jučer se i u Beogradu i u Istočnom Sarajevu moglo čuti da Jocić neće tek tako preći preko ubistva svojih kumova iz Sarajeva Zorana Goluba i Uglješe Aranitovića. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku