hamburger-icon

Kliker.info

Nastavljena dugogodišnja tradicija

Nastavljena dugogodišnja tradicija

29 Septembra
17:41 2006

-Dolaskom Austrougarske na prostore naše zemlje Ali beg je dobio mogućnost da proizvodi med po tada savremenim metodama. Putovao je po cijeloj BiH i narodu pokazivao tada moderni način proizvodnje meda.  Milavić je dalje kazao kako su potomci Alibega Velagića njegovali i čuvali tradiciju starog načina proizvodnje meda, i bavili se pčelarstvom sve do početka rata kada je tradicija porodice Velagić prekinuta.

-Odlučio sam krenuti sa proizvodnjom meda, želim očuvati tradiciju i po uzoru na pradjeda Alibega ponovo proizvoditi med, gotovi proizvod će se zvati «Velagomed» a dobivat će se po starim metodama uz neophodnu modernizaciju, rekao je Milavić Alibeg Velagić dobitnik je brojnih priznanja na prostorima BiH ali tadašnje Kraljevine Jugoslavije, svojevremeno je i od kralja Aleksandra II odlikovan zlatnom kolajnom

– Tadašnji kralj Jugoslavije Aleksandar II dodijelio je Alibegu zlatnu kolajnu kao nagradu za njegov predani rad, i doprinos razvoju proizvodnje meda. Kralj je Alibega također odlikovao zbog njegovog edukatorskog rada i zbog činjenice da je brojne porodice naučio modernom pčelarstvu, rekao je Milavić    Porodična kuća Alibega Velagića nalazi se u Blagaju i danas predstavlja kulturno historijski objekt pod zaštitom države i pruža odlične uslove za unapređenje turističke ponude Blagaja. Brojni turisti su tokom ovogodišnje sezone dolazili u kompleks ovog Blagajskog bega i interesovali za život Alibega Velagića. 

Samir Đuderija (Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku