hamburger-icon

Kliker.info

Naser Orić oslobođen od svih optužbi

Naser Orić oslobođen od svih optužbi

03 Jula
16:07 2008

Naser Orić, zapovjednik bošnjačkih snaga u Srebrenici za vrijeme prošlog rata, u žalbenom je postupku potpuno oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima. Žalbeno vijeće Haškog tribunala time je preinačilo prvostupanjskui presudu, izrečenu prošlog ljeta, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad osobama srpske nacionalnosti u Srebrenici i okolici te bošnjačke enklave tijekom ratnih zbivanja 1992. i 1993 godine.

Orić je tada osuđen na dvije godine zatvora, ali i odmah pušten, s obzirom da mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Usvojivši djelomičnmo Orićevu žalbu i odbacivši žalbu Tužiiteljstva, Žalbeno je vijeće zaključilo kako su prvostupanjski suci pogriješili kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili tko je točno počinio zločine, da li su počinitelji bili subordinirani Oriću i da li je on znao za zločine.

U obrazloženju presude je predsjednik Vijeća, sudac Wolfgang Schomburg, rekao da je utvrđeno da su teški zločini nad Srbima u Srebrenici nesumnjivo počinjeni, ali da nije bilo dokaza na osnovu kojih bi Orić bio osuđen.

Drugostupanjska presuda Oriću je priopćena tjedan dana prije 13. obljetnice pokolja u Srebrenici, odnosno ubojstva najmanje 8.000 bošnjackih muškaraca i dječaka koje je uslijedilo nakon srpskog osvajanja enklave u srpnju 1995. godine.

(Kliker.info)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku