hamburger-icon

Kliker.info

Narkomanija : Mostar “sabirni centar” droge

Narkomanija : Mostar “sabirni centar” droge

10 Oktobra
10:15 2007

 Centar za izvanbolničko liječenje u Mostaru od početka godine do današnjeg dana primio je 54 nova ovisnika o opojnim drogama. Brojka za Mostar iznosi oko 400 prijavljenih, a uzmu li se u obzir i oni koji se nisu prijavili, brojka može biti i tri puta veća. Zvono za uzbunu davno je odzvonilo, a ipak malo se što uradi kada je u pitanju narkomanija. Činjenica je da je Mostar “sabirni centar” droge, a odatle se dalje distribuira u druge dijelove Hercegovine.

Više od 400 ovisnika o heroinu   U prvih sedam mjeseci MUP Hercegovačko-neretvanske županije registrirao je 82 kaznena djela. Od toga je 20 kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te 62 kaznena djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Izvješćima je obuhvaćeno ukupno 86 osoba i od toga broja troje je maloljetnika. Zaplijenjeno je tek 691,253 grama marihuane, 16,93 grama heroina, 27,296 grama heptanona, 3,842 grama kokaina, 1119,183 grama amfetamina, sedam tableta heptanona i 42 stabljike marihuane. Međutim, droga je u mnogo većim količinama prisutna na mostarskim ulicama. Dovoljno je samo reći kako je od ukupnog broja od 588 registriranih ovisnika, njih 493 ovisno o heroinu, a zaplijenjeno je tek malo manje od 17 grama za sedam mjeseci. Ipak, ne može se kriviti samo policiju zbog ovakva stanja. Kriv je cjelokupni sustav, a i Kazneni zakon koji dobrim dijelom ide na ruku kriminalcima, a ne policajcima. Bilo je slučajeva kada su policajci u samo jednom danu istu osobu dva puta lišavali slobode zbog zloporabe droga, a koja je opet završila na slobodi.

Policiju bolje opremiti    Osim svega, nikakva je i oprema policije od koje se najviše očekuje kada je u pitanju sprječavanje zloporabe opojnih droga. Inspektori iz Odjela za narkomaniju MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije u prvih su sedam mjeseci u više osnovnih i srednjih škola održali predavanja o temi zloporabe opojnih droga. U stalnoj su komunikaciji s Centrom za izvanbolničko liječenje. Procesuirano je ukupno 15 osoba, od toga 13 dilera i dvije osobe zbog posjedovanja droge. Premalena je to brojka kada se pogleda stvarno stanje. Određenu krivicu snosi i Kazneni zakon, odnosno njegovo provođenje. Primjerice, za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga propisana je zatvorska kazna od jedne do deset godina. Ipak, odavno jednom dileru nije izrečena desetogodišnja zatvorska kazna. Uvijek se ide na onu minimalnu, a zbog toga ima dosta povratnika u vršenju kaznenih djela. Činjenica je da je droga zavladala Mostarom. To pokazuje i nedavni primjer na Starom igralištu kada su narkomani zapalili podrume zgrade na broju 26. Stanari su ogorčeni i kažu da se s tim problemom suočavaju već godinama, a sami to ne mogu riješiti. “Ne morate se mučiti i pisati o ovome”, kažu nam ogorčeni stanari dok smo pokušavali ukazati na ono loše što se događa u našem gradu. “Godinama smo molili i tražili pomoć i opet nitko ni da prstom mrdne. Trebamo li mi uzeti pravdu u svoje ruke i tako zaštiti našu djecu da ne bi stala na njihove korištene šprice ili u najgorem slučaju da nam sutra djecu okrenu u drogu?”, pitaju se građani Staroga  igrališta.     N. Dedić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku