hamburger-icon

Kliker.info

Napadi na vjerske objekte u BiH: Da li se u zemlji namjerno izaziva haos

Napadi na vjerske objekte u BiH: Da li se u zemlji namjerno izaziva haos

31 Oktobra
00:27 2006

– Napadi na bogomolje u jednom dijelu mogu izazvati lančane napade u drugim dijelovima zemlje. To bi bilo katastrofalno za BiH! Pitamo se s kojim se to ciljem radi i ko stoji iza toga. Odgovor bismo dobili kad bi policija došla do počinitelja i procesuirala ih. Tada bismo znali s kojom je namjerom izveden vandalski čin – kaže Čolak u izjavi za "Dnevni avaz".
Najviše napada na bogomolje i druge vjerske objekte u posljednje vrijeme ima u Hercegovini. Kako nam je rekla portparol MUP-a HNK Leila Trivun, samo u ovoj godini policiji je prijavljeno 12 napada. Toliko su puta vandali skrnavili i muslimanska, pravoslavna i katolička groblja.
Javnost je posebno uznemirio teroristički napad na džamiju u Jasenici kod Mostara, na koju je 10. oktobra ove godine ispaljena "zolja". Hercegovački Bošnjaci su ogorčeni što i pored brojnih tragova policija još nije otkrila teroristu.
Također, policija nije otkrila ni ko je početkom septembra bacio bombu na džamiju u Prozoru, ni ko je napao Pogradsku džamiju u Stocu. Meta vandala u više navrata je bila džamija na Balinovcu, na kojoj su razbijani prozori, a dvojica napadača su 27. juna napali imama Adnana Jakirovića. Na mostarskoj Lakišića džamiji vandali su početkom godine ispisali slovo "U" s kukastim križem.
Krajem prošlog mjeseca provaljeno je i u Pravoslavnu crkvu u Potocima kod Mostara. U naselju Đubrani u januaru je srušena kapelica, u Gravićima kod Prozora oštećen je križ na tamošnjoj kapelici, a u Čapljini je kamenovana Evangelistička crkva.
Pred Ramazanski bajram javnost su uznemirile i informacije obavještajnih struktura o navodnim pripremama terorističkog napada najprije na veliki križ na Humu iznad Mostara, te Crkvu svetog Jakova u Međugorju. Srećom, pokazale su se netačnima, ali su unijele strah i nepovjerenje u Hercegovini.  Portparol MUP-a Republike Srpske Tamara Despenić kaže za "Dnevni avaz" da je tokom ove godine zabilježeno osam kamenovanja džamija i razbijanja prozora u tom entitetu.
U dva slučaja na džamijama su ispisivani uvredljivi grafiti, provocirani su i vjernici pri dolasku na molitve, dok su šest puta objekti IZ bili meta provalnika.
– Uoči i poslije Bajrama ispisani su uvredljivi grafiti na Medžlisu u Bosanskom Novom, kamenovana je džamija u Dobrunu kod Višegrada, na području Prijedora su dva puta razbijani prozori na džamijama, a u banjalučkom naselju Dolac dvije osobe su vrijeđale vjernike – kaže Despanić.  U MUP-u RS su nam potvrdili da su protiv 15 osoba, među kojima je bilo i maloljetnika, podnesene krivične prijave zbog kamenovanja džamija i drugih objekata IZ u Banjoj Luci, Dobrunu, Pećanima i Prijedoru…
Tri osobe su pred sudom zbog vrijeđanja imama i povratnika Bošnjaka, a tri maloljetnika zbog krađe imovine Islamske zajednice i ispisivanja uvredljivih grafita. Nažalost, policija nije otkrila osobe koje su pucale u blizini džamija u Vrbanji kod Banje Luke 10. jula ove godine i u mjestu Sjenina Rijeka.

Faruk  VELE (Dnevni  avaz)

Šest ataka na imovinu SPC-a

Despanić kaže da je u šest navrata na području RS-a meta napada bila i imovina SPC-a. Ispod crkve u Divču kod Zvornika postavljena je eksplozivna naprava. U Srebrenici je napadnut i pravoslavni svećenik.
U Banjoj Luci je meta napada bila i Adventistička crkva, dok objekti Katoličke crkve u RS-u, kaže Despanić, ove godine nisu napadani.

Incidenti u SBK tokom ramazana

Slično je bilo i u drugim dijelovima BiH. U oktobru su tokom ramazana u srednjoj Bosni zabilježena dva napada na džamije. Počinitelji koje policija nije otkrila kamenovali su gradsku džamiju i razbili dva stakla, a na Sinan-begovoj džamiji u Jajcu napisano je "Krmci, jedite svinjetinu! Isus".
U Livnu je prijećeno da će biti srušena džamija u naselju Podhum…

Vareš posljednji slučaj

Glavni imam Medžlisa IZ Vareš prijavio je u petak policiji da su nepoznati vandali u noći između četvrtka i petka na njegovoj kući ispisali pogrdne riječi uvredljivog vjerskog sadržaja.
To je posljednji u nizu ataka na vjerske ili objekte vjerskih službenika.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku