hamburger-icon

Kliker.info

Naljutila britanske desničare: Slika djevojke porijeklom iz Bosne i Hercegovine obišla svijet

Naljutila britanske desničare: Slika djevojke porijeklom iz Bosne i Hercegovine obišla svijet

12 Aprila
01:18 2017

Subotnji protestni skup ekstremnih britanskih desničara iz pokreta EDL (English Defence League, Engleska liga odbrane) obilježio je hrabri istup djevojke porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Slika na kojoj se Saffiyah Khan smije ekstremnim desničarima obišla je svijet i podijeljena je hiljadama puta na društvenim mrežama.

Ova djevojka iz Birminghama rekla je da nije željela slavu nego samo zaštititi ženu koju je okružilo 25 muškaraca iz desničarskog pokreta.

Predstavnici EDL-a saopćili su da je Saffiyah Khan ometala minutu šutnje za žrtve terorističkog napada, no ona to demantira.

“Nisam bila dio kontra-protesta, a prilično me iznenadilo kada je moja slika retweetovana širom svijeta”, rekla je Saffiyah Khan za BBC.

Objasnila je da se držala rezervirano, van kolone demonstranata, no odlučila se umiješati nakon što je jedna žena poručila članovima EDL-a da su islamofobi.

“Sa svih strana je okružila grupa od 25 osoba. Tada sam istupila, predstavila se kao neko ko je podržava”, rekla je ova rođena Britanka, od roditelja iz Pakistana i Bosne i Hercegovine.

Nakon njenog hrabrog poteza jedan desničar joj je unio prst u lice.

“Bio je veoma agresivan, ali tu se našao policajac koji ga je odvojio od mene. Ne bih mu odgovorila nasilno”, rekla je Saffiyah Khan.

Njen hrabri istup oduševio je mnoge, između ostalog i poznatog novinara Piersa Morgana, koji je ocijenio da je riječ o “fotografiji sedmice”.

(Klker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku