hamburger-icon

Kliker.info

Najmlađi bh. meteorolog Dino Memić: “Raja me pita kakvo će biti vrijeme da igraju lopte”

Najmlađi bh. meteorolog Dino Memić: “Raja me pita kakvo će biti vrijeme da igraju lopte”

31 Marta
21:25 2007

Prilikom nedavnog obilježavanja Svjetskog dana meteorologije u Federalnom meteorološkom zavodu među stručnjacima iz ove oblasti, uključujući i jednog od pionira meteorologije Esada Kirlića, dječački ponosno pored direktora Zavoda Enesa Sarača sjedio je i jedan 14-godišnjak. Dino Memić iz Blagaja, najmlađi meteorolog.  Iako je još u osnovnoj školi, Dino već godinu, kao volonter, vrši meteorološka mjerenja za Zavod svaki dan u sedam, 13 i 19 sati.


– Početkom godine nabavio sam sve instrumente, imam automatsku meteorološku stanicu koju sam, uz pomoć i nekih donacija, kupio u Njemačkoj – kaže nam simpatični Dino.
Na pitanje kako se naučio koristiti svim tim instrumentima, odgovara "uz pomoć interneta".
– Kada sam na internetu našao stranicu Federalnog meteorološkog zavoda, nazvao sam i razgovarao sa Željkom Majstorovićem i onda sam počeo slati mjerenja u Zavod – govori Dino i priznaje da sa Majstorovićem vrlo često razgovara putem telefona.
A sve je počelo kada je gledao prognoze na TV i poželio pokušati i sam.
– Napravio sam i meteorološku kućicu. Mojoj raji je sve to interesantno, dođu, pogledaju, a stalno me pitaju kakvo će vrijeme biti, hoće li moći igrati lopte – priča nam Dino.

(kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku