hamburger-icon

Kliker.info

Naivni Sulejman : Milorad Dodik je prevario Tihića i preko SDS-a režirao odlazak SDA u opoziciju

Naivni Sulejman : Milorad Dodik je prevario Tihića i preko SDS-a režirao odlazak SDA u opoziciju

24 Oktobra
14:55 2012

Čelnik SDA Sulejman Tihić je ispao naivan te od jučer više ne kotira kao najlukaviji i najoprezniji političar koji svakom problemu prilazi krajnje odgovorno, temeljito i koji ga dovede do kraja.Posrnuo je u obračunu sa Zlatkom Lagumdžijom i, što je najgore po njega, još nije svjestan kakvu su mu “zvrčku” smjestili ti opaki dželati. Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta BiH, očekivano, nije razmatran zahtjev SNSD-a o smjeni ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.Predsjedatelj Zastupničkoga doma Božo Ljubić je, nakon dramatičnog raspleta u Domu naroda i šokantnom smaknuću ministara iz SDA, ekspresno potvrdio kako se Kolegij Doma nije u cijelosti mogao dogovoriti oko dnevnoga reda, odnosno zaključeno je, na prijedlog zastupnika iz SNSD-a, što je indikativno i nimalo čudno, da se prije rasprave i izjašnjavanja o Lagumdžijinoj smjeni zatraži mišljenje i stav predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Dodik režiser

Neke je možda pamet izdala pa ih treba svakako podsjetiti kako je Bevanda i ranije bez ustezanja znakovito tvrdio kako ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dobro radi svoj posao.Dakle, realno je očekivati da taj svoj stav Vjekoslav Bevanda i u pisanoj formi, kao službeni stav, uputi u Parlament BiH. Ta činjenica jasno upućuje da se cijela procedura oko zahtjeva za smjenom Zlatka Lagumdžije razvodnjava i da će po svoj prilici ići u smjeru da se zahtjev u končanici odbije. Ljudi se drže za riječ, a stoka za konopac i nakon neviđene predstave i definitivno je jasno da je Milorad Dodik u dogovoru sa Zlatkom Lagumdžijom i Draganom Čovićem izigrao obećanje koje je dao Sulejmanu Tihiću da izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH iz RS neće glasovati za smjenu ministara iz SDA.
 
Lukavi Dodik lažno čuva “čojstvo” jer ispunio je samo obećanje da izaslanici u Domu naroda iz njegove stranke neće glasovati za smjenu ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija Fuada Kasumovića. Formalni “grobar” Tihićevim ministrima bio je izaslanik iz SDS-a Ognjen Tadić koji je glasovao za smjenu iako je Mladen Bosić navodno obećao da će on biti suzdržan. Svi ostali su bili grubi asistenti, ili poput Mladena Ivanića, svjesni oporbeni generatori nereda. Naravno, SDS je samostalna stranka i Milorad Dodik uvijek može elegantno tvrditi kako nije mogao utjecati na dignitet i ponašanje Ognjena Tadića. Međutim ako se zna da su SNSD i SDS “politički blizanci” na državnoj razini i da se do sada nikada nije dogodilo da oko važnih političkih pitanja glasuju suprotno, nedvojbeno je kako je u Domu naroda ipak sve režirano i dogovoreno da se smijene ministri iz SDA i da je u tome glavni protagonist bio Milorad Dodik.

Naivni Tihić

U tom smislu SDA apsolutno griješi kada u traganju za glavnim krivcima za svoj sunovrat u oporbene klupe apriori upire prstom u Dragana Čovića ili Božu Ljubića i optužuje ih za izdaju, jer je njihov stav da su na strani SDP-a i Zlatka Lagumdžije odavno poznat. Uostalom, i na dan zasjedanja Doma naroda Čović je jasno poručio u medijima kako ostaje vjeran partnerstvu s Lagumdžijom i Radončićem jer mu oni nude odgovor za ekonomske i socijalne potencijale u FBiH.Sulejman Tihić se mora lupiti po glavi i zapitati kako je moguće da te poruke nije iščitao kao jasan signal ponašanja hrvatskih stožernika, a moguće i većine u Domu naroda. Ako postoji Čovićeva uloga u smjenama ministara iz SDA, onda je to zasigurno njegov utjecaj da se i Milorad Dodik očigledno prikloni Zlatku Lagumdžiji i odustane od zahtjeva za njegovom smjenom. Čelnik SDA Sulejman Tihić je ispao naivan i očigledno je negdje “zaštekao”. Vjerovao je Miloradu Dodiku iako je predsjednik RS-a još u nedjelju punih šest sati trgovao s Lagumdžijom. Naiva je Tihićeva veća ako se zna da je u rukama imao mehanizam za sprječavanje smjena svojih ministara. Jednostavno je mogao odlučiti da se izaslanici njegove stranke ne pojave na sjednici Doma naroda ili je mogao, primjerice, zatražiti da se prvo održi sjednica Zastupničkoga doma i glasuje o smjeni Zlatka Lagumdžije nakon čega bi bilo jasno tko je na strani SDA, a tko na strani SDP-a.

Bitka za FBiH i županije

Odlazak SDA u oporbu na državnoj razini još više će produbiti sukobe između bošnjačkih stranaka, ali i ozbiljno i dugoročno ugroziti odnose između SDA i dvaju HDZ-ova. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović priznaje da ostaje gorčina u odnosima sa Sulejmanom Tihićem. Svjedoci tvrde da je Tihić odbio Čovićevu pruženu ruku za rukovanje dok su u predvorjima Parlamenta BiH bijesni “esdeaovci” častili hrvatske stožernike pogrdnim povicima.Na brzinu su iz memorije izbrisali da su i oni imali glavne uloge u dva mandata oko izbora hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Nije tragedija biti u oporbi, makar je teško preboljeti prijevaru i neljudsko laganje, ali u biti možda SDA i nije previše izgubio što neće biti u državnoj vlasti jer su ipak ekonomski i socijalni potencijali dominanto na županijskim razinama i u FBiH.
 
Sada će Sulejman Tihić još i više biti krvoločan i odmazdu će demonstrirati rekonstrukcijama županijskih vlada u Zenici i Tuzli. Paralelno s tim, grčevito će SDA braniti sadašnji sastav Vlade FBiH i sve raspoloživo pravno i političko oružje stavit će u funkciju obrane Vlade FBiH od najezde nove federalne parlamentarne većine, odnosno dvaju HDZ-ova, SDP-a i SBB-a.Mnogi analitičari predviđaju kako tek nastupa tamni vilajet na svim razinama. Mile Dodik i Mladen Bosić trljaju ruke. Srce im još snažnije lupa kad znaju da Tihića i Lagumdžiju nije uspio pomiriti i urazumiti niti turski šef diplomacije Davutoglu koji ih je pet minuta prije sjednice Doma naroda telefonom doslovce preklinjao da osobne netrpeljivosti i svađalačke nagone stave pod tepih i zaustave “zavjeru protiv Bošnjaka”. D. Zorić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku