hamburger-icon

Kliker.info

Na pomolu kraj ljubavi : Milorad Dodik sprema smjenu Željke Cvijanović?

Na pomolu kraj ljubavi : Milorad Dodik sprema smjenu Željke Cvijanović?

05 Jula
13:59 2013

Čvrsti zagrljaj, koji su Milorad Dodik i Željka Cvijanović javno pokazivali, popušta! Upućeniji  kaľu da su njihovi odnosi zahladili i da više ne sliče na one od prije nekoliko mjeseci, pojednostavljeno, idilu je zamijenila škripa. Istina, to se još pokušava zataškati  i prikriti u interesu jedinstva SNSD-a i kompletne vlasti Srpske.

Sastanci u Beču             Željka Cvijanović je vaľan čovjek naše strukture i ima moju podršku. Vlada dobro radi i sve koordiniramo. U RS-u su otvoreni projekti čija je vrijednost oko dvije milijarde eura – dvije termoelektrane, autocesta i neke druge stvari – rekao je predsjednik RS-a preksinoć u Sarajevu nakon prijema u Veleposlanstvu SAD-a , komentirajući njegove veze s premijerkom. Bez obzira na tu njegovu  izjavu, ono što se ranije događalo na političkoj sceni RS-a upućuje i na drukčiji rasplet, pogotovo kada je riječ o ljudima koje Dodik javno hvali. U veljači ove godine, u jeku priča da će tadašnji premijer Aleksandar Dľombić biti smijenjen, Dodik  je kazao: “Moľete nagađati što hoćete o rekonstrukciji Vlade, ali Vlada i premijer Aleksandar Dľombić obavljaju svoje poslove u skladu s ranije utvrđenim politikama”. Dodao je da u vrhu SNSD-a uopće nema razgovora na tu temu i da ne dolaze u obzir nikakva smjenjivanja.Mjesec dana nakon toga Dodik je od Dľombića zatraľio ostavku, ovaj ju je podnio, i Željka Cvijanović je izabrana za predsjednicu Vlade.

Uzgred rečeno, Dľombić i Cvijanović su prije toga dugo bili na ratnoj nozi, nisu međusobno ni razgovarali. Protiv njenog imenovanja za premijerku bio je i Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a i predsjednik Narodne skupštine RS-a, što je dodatno zaoštrilo njegove odnose s Dodikom. Kasnije je u ime “demokratskog centralizma” u stranci  Radojičić dao svoj glas, a da je potpuno nezadovoljan odnosima u stranci dokazuje i njegovo povlačenje s poloľaja šefa Kadrovske komisije SNSD-a.Na priče da joj se premijerska fotelja ozbiljno ljulja, Cvijanović ne reagira. Primjetno je, međutim, da se u javnosti od izlaska iz bolnice, gdje je bila na liječenju, sve manje pojavljuje sa svojim šefom. Prošlo je 100 dana rada njene Vlade i ona ga je ocijenila sasvim dobrim naglašavajući da je uspjela odrľati financijsku stabilnost i ispunjavanje svih obveza prema proračunskim korisnicima, što smatra najvaľnijim rezultatom. Ona, također, tvrdi da su, otkako je premijerka,  zabiljeľene i “značajne akcije u borbi protiv korupcije, a prije ljetne stanke u skupštinsku proceduru uputit ćemo dokument ‘Strategija za borbu protiv korupcije’. S druge strane, oporba njen rad ocjenjuje jedinicom i traľi odlazak kompletne Vlade nazivajući je “Vladom alibija za pogreške Dodikove vlasti”. U tim zahtjevima prednjači SDS Mladena Bosića.

Žestok okršaj                    Zbog čega su se sudarili predsjednik i premijerka? Prema izvorima iz banjolučkih političkih krugova, ali i onih koji su bliski vrhu SNSD-a, iskre su sijevnule nakon svibanjskog putovanja Željke Cvijanović u Beč. Po povratku u Banju Luku izvijestila je Dodika o razgovorima koje je tamo imala i posebno naglasila da su neki moćni stranci od nje zahtijevali da pokrene bespogovornu i energičnu borbu protiv korupcije i kriminala koja mora obuhvatiti Dodika i njegove ljude. Navodno, Dodik je na ovo pobjesnio, premijerku je naruľio i oštro napao što se uopće upuštala u takve razgovore. Nakon sukoba, ona je otišla u bolnicu gdje je ostala šest dana.Za taj okršaj ubrzo se saznalo i u Banjoj Luci se priča da bi ove jeseni Cvijanović mogla biti smijenjena i da u svakom slučaju neće dočekati izbore iduće godine na premijerskoj funkciji. S njom bi moglo odletjeti i nekoliko ministara.Nakon što je SNSD na lokalnim izborima u listopadu prošle godine doľivio teľak poraz od SDS-a, Dodik je krenuo u veliko  pospremanje s ciljem zaustavljanja pada i vraćanja visokog rejtinga svojoj stranci.

To je označilo i ulazak u predizbornu kampanju koja mu je osobno  bitna  – on ne krije da će se koristiti svim sredstvima kako bi  pobijedio u utrci za predsjednika RS-a i nastavio svoju vladavinu do kraja 2018. godine. Lukavim potezima  koje je povukao nakon lokalnih izbora demonstrirao je svoju moć, snagu, brzinu i učinkovitost i jasno stavio na znanje da se za sve  jedino on pita. Hitno je smijenio  brojne lokalne šefove SNSD-a, a onda promijenio Vladu RS-a, skidajući s ministarskih pozicija i neke svoje ljude – Antona Kasipovića i Ranka Škrbića s kojim je u kumstvu. Iako se u oľujku, kada je to uradio, nekima činilo da je poranio s predizbornom kampanjom, sada se ispostavlja da nije – tadašnja smjena premijera i Vlade otvorila mu je prostor za slične poteze u ovoj i idućoj godini čime biračima ľeli pokazati da je glavni i da nitko nije zaštićen i nedodirljiv i da on  bilo čije pogreške odmah kaľnjava. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku