hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa ef. Cerić : Muslimane na Balkanu niko ne može rastaviti

Mustafa ef. Cerić : Muslimane na Balkanu niko ne može rastaviti

20 Maja
05:59 2009

Mi muslimani Bošnjaci na Balkanu smo jedan narod, u nama kuca jedno srce i jedna duša i niko nas ne može rastaviti, poručio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić na ispraćaju nove generacije maturanata Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru, drugog dana posjete Sandžaku.
Maćehinski odnos
Podsjećajući na tenzije koje su se posljednjih dana digle u Sandžaku, uputio je poruku i srbijanskim vlastima. – Ovo je poruka Beogradu da dobro razmisli i otvori oči i uradi ono što treba da uradi: da osigura ljudska prava i demokratiju za sve građane Srbije. Mi Bošnjaci ne tražimo ništa više, ali i ništa manje od onoga što drugi imaju. Ovo je poruka i Sarajevu da se ne može ponašati kao da ih se dešavanja u Sandžaku ne tiču i ne može se ovako maćehinski odnositi prema Bošnjacima u ovom dijelu Srbije – istakao je ef. Cerić, čiji je govor podržan gromoglasnim aplauzom više od 20.000 građana.

Podsjećajući na zabrane organiziranja skupa u Tutinu prije dva dana, pohvalio je vlasti i gradonačelnika Novog Pazara Mirsada Đerleka koji su podržali organizaciju ove manifestacije. – Ovo je trg slobode Novog Pazara, ali i BiH, jer je sve više pritisaka i u BiH od onih koji ne vole našu slobodu – kazao je ef. Cerić. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić naglasio je da maturanti Novopazarske medrese predstavljaju svjetlo u ovom dijelu Evrope, ohrabrujući ih da nastave tim putem jer "svjetlom se pobjeđuje mrak". – Ovo je vrijeme više ponuda i svako može da izabere. Mi se ne plašimo više ponuda, mi samo ne dozvoljavamo da nam se silom nameću koncepti koji nisu naši i da nam se otima ono što je naše. A ovo je naša ponuda: vrtići, škole, medrese, fakulteti, univerziteti… Druga ponuda je ona slika koju smo vidjeli sa policijom, s plastikom na nogama i rukama i s uperenim puškama koji čuvaju prazne trgove – kazao je ef. Zukorlić. I on je prozvao državni vrh Srbije za stanje i napetosti u Sandžaku i sijanje straha i nesigurnosti među građanima.

Ogroman sabur
– Ovo je prilika da Srbija shvati da je ovo narod koji je spreman da gradi, a ne da razgrađuje. I nemojte tražiti neki drugi narod kojeg ovdje nema. I, političari u Beogradu, nemojte kasniti jer naš sabur je ogroman, ali nije neograničen – naglasio je ef. Zukorlić. Medresa je ove godine ispratila 58 maturanata, koji predstavljaju novu intelektualnu snagu Sandžaka. Direktor Medrese Nedžad Hasanović poručio je u emotivnom govoru da je osim općeg i vjerskog obrazovanja, ova generacija dobila još jednu važnu poduku. – Učili smo ih da je duhovni centar muslimana i Bošnjaka u Sarajevu. Jer ta veza Sarajeva i Sandžaka je uvijek postojala. I, vjerujte, svi oni su tu lekciju dobro naučili – naglasio je Hasanović.
Poruka studentima
Delegacija IZBiH i Mešihata u Hrvatskoj, predvođena ef. Cerićem, obišla je obrazovne ustanove u Novom Pazaru koje je osnovao Mešihat IZ u Srbiji, na čijem je čelu ef. Zukorlić. Tako su ih domaćini upoznali da u Novom Pazaru radi pet vrtića u koja ide 1.200 djece, a posjetili su i mekteb, Fakultet za islamske studije te Internacionalni univerzitet na kojem je reisu-l-ulema održao predavanje profesorima i studentima.- Jednu važnu stvar morate upamtiti. Ovo nije univerzitet, ovo je pokret koji će brzo imati rezultate koji će iznenaditi mnoge u regionu. Vjerujem da ćete uskoro dobiti konkurenta i u BiH – poručio je ef. Cerić.
Dobrodošlica na ulicama
Uprkos tenzijama koje su pred dolazak ef. Cerića pokušali podići pojedinci iz samoproglašenog rijaseta IZ Srbije, predvođeni Ademom Zilkićem, posjeta je protekla bez ijednog problema.Delegacija IZ imala je srdačnu dobrodošlicu na ulicama i u svim institucijama koje je obišla. Na ulicama se nije moglo vidjeti ni veće prisustvo policije, osim pratnje i nekoliko saobraćajaca koji su usmjeravali vozila prilikom prolaska kolone.  (Kliker.info-Dnevni avaz) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku