hamburger-icon

Kliker.info

Muskov Neuralink ugradio čip u mozak čovjeka: “Prvi korisnici bit će oni koji su izgubili moć korištenja udova”

Muskov Neuralink ugradio čip u mozak čovjeka: “Prvi korisnici bit će oni koji su izgubili moć korištenja udova”

31 Januara
07:34 2024

Multimlijarder Elon Musk objavio je kako je njegova tvrtka Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih moždanih čipova u mozak čovjeka.

“Prvi čovjek dobio je Neuralinkov implantat jučer i pacijent se dobro oporavlja”, objavio je Musk na X-u.

Navodi i kako početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka. Tvrdi kako će ova tehnologija omogućiti kontrolu mobitela ili računala putem – razmišljanja.

“Prvi korisnici bit će oni koji su izgubili mogućnost korištenja svojih udova. Zamislite da je Stephen Hawking mogao komunicirati brže od brzog daktilografa. To je naš cilj”, dodao je Musk.

(Foto: X)

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima. Prije toga su provedena brojna istraživanja na majmunima. Milijarder tvrdi kako će se novi proizvod zvati – Telephaty.

Neuralinkov čip nije prvi takve vrste. Blackrock Neurotech sa sjedištem u Utahu prve je slične čipove ugradio u mozak još 2004. godine.

Elon Musk tvrdi kako će Neuralinkov “Telephaty” raditi na razvijanju mogućnosti vraćanja vida kod slijepih ljudi, odnosno pokreta mišića kod paraliziranih.

1.024 elektrode

Implantat ima 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Za kliničko ispitivanje, Neuralink je tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno.

Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo biti dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu, na primjer.

Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu proći mjeseci da nauče upravljati računalima svojim mislima. Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano je u trajanju od šest godina.

(Foto: X)

Neuralink ima nekoliko konkurenata koji se također nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije.

Rival Synchron koristi 16 elektroda kako bi putem krvnih žila doveo svoj sistem  u prava područja mozga.
(Kliker.info-Hina)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku