hamburger-icon

Kliker.info

Mušaraf u memoarima: Al-Qa’ida planirala napasti London hrvatskim avionima

Mušaraf u memoarima: Al-Qa’ida planirala napasti London hrvatskim avionima

26 Septembra
16:18 2006

Prema pisanju londonskog lista The Times koji je danas počeo objavljivati dijelove Mušarafove knjige, jedan od vođa al-Qa’ide, Khalid Sheikh Mohammed, kojega su Pakistanci uhitili 2003. i predali Amerikancima, planirao je za napad na London koristiti putničke zrakoplove koji polijeću iz Češke, Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Malte zbog njihove “slabije sigurnosti”. Khalid Sheikh Mohammed, inače, smatra se idejnim tvorcem napada na SAD 11. rujna i drugih najpoznatijih terorističkih akcija.  Al-Qa’ida je već bila odabrala europske muslimane, uključujući i rođene kršćane koji su prešli na islam, koji su trebali srušiti otete zrakoplove na putničke terminale i spremnike za naftu na Heathrowu, najprometnijoj zračnoj luci u svijetu, što bi izazvalo veliku katastrofu.  Otmičari su trebali osvojiti zrakoplove netom prije spuštanja na Heathrow, odnosno nakon što se posljednji put uključi znak obaveznog vezanja. Za komentar ovih tvrdnji, koji dolaze iz pera pakistanskog predsjednika, dakle iz prilično pouzdanog izvora, zamolili smo i nekoliko sugovornika u Hrvatskoj koji se bave pitanjima sigurnosti i zračnim prometom. Tomislav Karamarko, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije, kaže da su te tvrdnje “aspolutno nevjerodostojne”. Hrvatske tajne službe, kaže Karamarko, nikada nisu primile saznanja koja se spominju u Mušarafovoj knjizi. – Mi nismo ništa nesigurniji od Engleske ili bilo koje druge zemlje kojoj prijeti terorizam – rekao je Karamarko. No, u Croatia Airlinesu tvrde da su znali za terorističku prijetnju koju u svojim memoarima otkriva pakistanski predsjednik Mušaraf.
– Croatia Airlines bila je pravodobno upoznata s navedenim planovima u redovitoj suradnji s nadležnim tijelima. Zbog toga su poduzete odgovarajuće mjere predostrožnosti, koje su dodatno pridonijele sigurnosti letenja zrakoplova Croatia Airlinesa u tom razdoblju – odgovorio je na naš upit zamjenik glasnogovornice Davor Janušić. U nacionalnoj aviokompaniji podsjećaju da im je sigurnost apsolutni prioritet i da u 15 godina postojanja nisu imali “nijedan ozbiljniji incident u letenju, kao ni u pogledu sigurnosti”.
Marko Čapelj, šef sigurnosti u zagrebačkoj zračnoj luci na Plesu, kaže kako je pogrešna tvrdnja da su istočnoeuropski aerodromi manje sigurni od zapadnoeuropskih jer zemlje bivšeg komunizma imaju dugogodišnju praksu pojačane sigurnosti.
– Primjerice, hrvatski aerodromi već tridesetak godina, još iz vremena kad je to bio propis Jugoslavije, provode rengensku kontrolu predane prtljage, a aerodromi na zapadu su tek nedavno to počeli uvoditi kao obvezu – kaže Čapelj.

 

Britanci poslali Omara Sheikha u ‘džihad na Balkan’

Mušarafovi memoari mogli bi pogoršati odnos sa SAD-om, a i odnos s britanskim obavještajnim službama zbog tvrdnje da je Omar Sheikh, terorist odgovoran za ubojstvo američkog novinara Daniela Pearla, svojedobno bio informator britanske tajne službe. Mušaraf, naime, tvrdi da je MI6 regrutirao Omara Sheikha dok je studirao u Londonu i poslao ga na Balkan da sudjeluje u džihadu na tom području.  

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku