hamburger-icon

Kliker.info

Murat Šabanović tvrdi : ”Srbija je raspisala 150 potjernica protiv bh. građana”

Murat Šabanović tvrdi : ”Srbija je raspisala 150 potjernica protiv bh. građana”

25 Marta
12:58 2013

Ratni komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Murat Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić upozorili su danas bh. javnost da potjernica za Šabanovićem vjerovatno nije jedina i da je, prema njihovim saznanjima, Srbija raspisala oko 150 Interpolovih difuznih potjernica za građanima Bosne i Hercegovine, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). Srbija je za Šabanovićem raspisala potjernicu za krivično djelo terorizma, što su u petak potvrdile i bh. institucije. Šabanovića bosanskohercegovačka i javnost bivše Jugoslavije pamte po dramatičnoj situaciji u Višegradu kada je u aprilu 1992. godine putem TV ekrana generalu Jugoslavenske narodne armije (JNA) Milutinu Kukanjcu prijetio da će dići uzrak branu na Drini i da će ”poplaviti sve do Beograda”.
 
”Ja sam dobio informaciju da postoji 150 difuznih potjernica i da sam među njima i ja. Informaciju sam dobio od prijatelja iz Hrvatske, a ne iz države koju sam ja branio. Provjerio sam informaciju u vezi s mojim statusom i otkrio da, zaista, postoji potjernica. Niko me od bh. organa o tome nije obavijestio. Zato nema razloga da sumnjam i u postojanje ovih 150 potjernica. Čuo sam da sam ja sigurno na listi, a rečeno mi je da ima i 30 Hrvata. Hrvatska je obavijestila o tome svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo. Bošnjaci, nažalost, o tome nisu obaviješteni”, kazao je Šabanović u izjavi za agenciju Anadolija. Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini Himzo Selimović potvrdio je da ”u ovom momentu nema drugih potjernica za državljanima BiH od Interpola”. Šabanović i njegov sarajevski advokat Damir Alagić u to, međutim, ne vjeruju.
 
Alagić podsjeća da je jedan bh. državljanin već uhapšen. Riječ je o Samiru Hondi, koji je uhapšen 20. marta ove godine na graničnom prelazu Badovinci između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina u logoru „Čelebići“ općina Konjic. ”Iako naši govore da nema potjernica, mislim da su informacije koje mi imamo o većem broju potjernica za bh. građane, sasvim tačne. Gledajte, bh. organi, iako su znali za potjernice, ni Murata Šabanovića o tome nisu obavijestili. Potjernice sigurno postoje, i to za veliki broj ljudi. Šabanovićeva potjernica je potvrđena, a i druge će biti ili će uskoro stići. Pravosuđe BiH mora iznijeti stav u zaštitu građana BiH shodno Ustavu BiH, a posebno sagledavajući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i pravu na pravično suđenje. Konvencije su sastavni dio Ustava. Državljani BiH  trebaju imati ustavno-pravnu zaštitu unutar svoje države. Oni to sada nemaju”, tvrdi Alagić.

 Da je situacija ozbiljna potvrđuje i činjenica je Tužilaštvo BiH 22. marta, nekoliko sati nakon što je agencija Anadolija prenijela informaciju o srbijanskoj potjernici za Šabanovićem, zatražilo od Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije ”dostavu spiska osoba, državljana BiH, za kojima su organi Srbije raspisali potjernice, a koji su osumnjičeni za predmetna krivična djela počinjena na teritoriji BiH”. Također, zatražili su i kopije dokaza u predmetu protiv državljanina BiH Samira Honde. Tužilaštvo BiH se poziva na Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su potpisali Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije. Međutim, advokat Alagić upozorava kako su primijetili da Srbija pravi određeni zaokret u sličnim slučajevima, te, umjesto za ratne zločine, bh. građane sada tereti za razna djela, uključujući i terorizam. ”Nakon što su u slučaju ”Dobrovoljačka” skinute potjernice Interpola, sada se oni u Srbiji igraju prava pa mijenjaju kvalifikacije, sa ratnih zločina, na primjerice, terorizam. Mislim da se to desilo i u drugim slučajevima”, smatra Alagić. Alagić je istakao kako je njegov branjenik Murat Šabanović spreman da da iskaz u BiH pred bilo kojim organom. Najavio je da će od institucija tražiti da se navedeni predmet prepusti BiH.
 
Traži zaštitu države
 
Šabanović je u razgovoru za agenciju Anadolija još jednom poručio kako ”živ neće u Srbiju”. ”Ja moram biti veoma pošten. Strah me je da neko bezveze ne nastrada. Ja kad bih znao da će me neko odvesti u Srbiju, izvršio bih suicid. Ne bih to dozvolio, branio bih se… U međuvremenu me hvata panika da ne nastrada neki naš dobronamjerni policajac koji će reći: ”Murate, pođi sa nama”. Gledajte, puno je agencija, policijskih tijela koje nisu pod kontrolom države BiH, a primaju novac od države. Zato me je strah. Tražim, dakle, da me institucije države zaštite kao sve ostale građane BiH koji su branili državu BiH, njen suverenitet i integritet. Osjećam se kao medvjed koji je osuđen na odstrel i sada hoda lovištem”, izjavio je Šabanović. Ponovio je kako ne bježi od suđenja, ali želi da mu se sudi u BiH. Potjernica iz Srbije, tvrdi, nanijela mu je veliku štetu, posebno zbog njegove djece koja žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i ”nije im jednostavno što je njihov otac na Interpolovoj listi zbog terorizma”.
 
Pokušaj provale u advokatski ured
 
Advokat Damir Alagić potvrdio je za AA da su sinoć oko 23 sata dvije nepoznate osobe pokušale upasti u njegov ured u Sarajevu, ali ih je on iznenadio i spriječio, jer je u tom trenutku slučajno radio na jednom predmetu. Alagić pokušaj upada dovodi u vezu sa slučajem Šabanović, te zahvaljuje sarajevskoj policiji na brzoj intervenciji. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku