hamburger-icon

Kliker.info

MUP Crne Gore poručio: Završili smo razgraničenje sa Bosnom i Hercegovinom,Sutorina je naša !?

MUP Crne Gore poručio: Završili smo razgraničenje sa Bosnom i Hercegovinom,Sutorina je naša !?

25 Decembra
21:37 2014

Sutorinamap1Razgraničenje i utvrđivanje granice između Crne Gore i BiH završeno je i očekuje se potpisivanje ugovora o granici, čime će ove dvije zemlje ovo pitanje riješiti prve od svih članica nekadašnje SFRJ, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Pregovori na obavljanju poslova razgraničenja, utvrđivanja granice i pripremama na zaključivanju ugovora o granici između Crne Gore i BiH završeni su u maju, a započeti još oktobra 2008. godine.

Na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i BiH, održanom 26. i 27. maja u Sarajevu, usaglašena su i parafirana sva granična dokumenta.Cjelokupna granica  ucrtana je na 19 topografskih karata, prema važećim podacima u katastru, sa spiskom koordinata svih prelomnih tačaka, od tromeđe Crne Gore, BiH i Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Crne Gore, BiH i Hrvatske na južnom dijelu.

“Dakle, sva granična dokumenta su verifikovana i od članova Komisije, predstavnika sva tri  konstitutivna naroda u BiH. Nekadašnja administrativna, katastarska granica, postala je državna granica, što je u skladu sa stavom Badinterove komisije”, objašnjavaju u crnogorskom MUP-u,  javljaju Nezavisne novine.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović  podnio je prijedlog rezolucije o Sutorini kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, nutemeljenim i štetnim ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, javila je danas  Anadoly Agency. Prema istom izvoru Bećirović predlaže da  Predsjedništvo BiH   odbije prijedlog Vijeća ministara BiH.

“Predstavnički dom poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da odbije sadašnji prijedlog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te da ga vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Predstavnički dom smatra da je potrebno osnovati komisiju koja će u narednom periodu konsultirati priznate stručnjake iz oblasti prava, historije, ekonomije, geografije, ali i ostale relevantne stručne osobe koje mogu pomoći u pitanju rješavanja statusa Sutorine”, naveo je u prijedlogu rezolucije zastupnik Bećirović.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku