hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Šaćirbegović : Srebrenica predata da bi se udovoljilo Miloševiću

Muhamed Šaćirbegović : Srebrenica predata da bi se udovoljilo Miloševiću

08 Novembra
11:21 2006

– Dokazi sada pokazuju da je to bio dogovor međunarodne zajednice. Na dan kada je Srebrenica padala, pokušao sam osigurati pomoć za  taj grad, ali Karl Bilt (Bildt), koji je bio posrednik u pregovorima, rekao mi je da pomoć neće biti poslana. Također mi je kazao da ni Žepa ni Goražde neće biti zaštićeni kroz mandat UN-a i NATO-a – kaže Šaćirbegović.     Kada se danas prisjeti tog razgovora, tek, kaže, uviđa razmjere dogovora Miloševića i Ratka Mladića s jedne, i Bernara Žanvijea (Bernard Janvier), Jasušija Akašija (Jasushi Akashi), Bilta i izaslanika Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) s druge strane.
– Ti susreti održani su krajem maja i početkom jula 1995. godine, a zadnji pred sami pad Srebrenice. Tada sam počeo sumnjati da je cilj udovoljiti Miloševićevim uvjetima za potpisivanje sporazuma koji će na kraju biti nazvan Dejtonski – kaže Šaćirbegović.
Navodi da je prvi susret kao ministar vanjskih poslova BiH s Holbrukom i njegovim timom imao u avionu Stejt departmenta na letu prema Splitu početkom avgusta 1995. Tada je, kako tvrdi, imao vrlo čudan razgovor s Holbrukom, koji je stalno insistirao na tome da se mora trgovati Goraždem.      Smatra da je Hilbrukov cilj "bio održati dogovor s Miloševićem, i nakon što su počinjeni masakri u Srebrenici i Žepi".  – Možda ubistvo hiljada ljudi nije očekivano, ali kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i NATO-a unaprijed je planirano. U tome te organizacije nisu učestvovale, a nije ni Holandija. To je bila odluka nekoliko velikih sila ili, preciznije, nekoliko medijatora koji su osjećali da imaju pravo kockati se i trgovati tuđim životima. Naprimjer, znam da je ambasadorica Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) pokušala spriječiti ovaj dogovor – tvrdi Šaćirbegović.   Šaćirbegović se osvrnuo i na izjavu tužiteljice Karle del Ponte (Carla) da su predstavnici međunarodne zajednice unaprijed znali za događaje u zaštićenim zonama.    – Ona i ja znamo da joj "oni" nikada neće dozvoliti da započne istragu protiv ovih osoba iz međunarodne zajednice. Bez obzira na to, akcije Karle del Ponte usmjerene su na to da istakne zašto nisu i zašto ne žele uhapsiti Mladića i Karadžića. Oboje razumijemo koje su karte skrivene, ali učinit ćemo sve da promijenimo način igre – govori Šaćirbegović.

(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku