hamburger-icon

Kliker.info

Mrkonjić Grad 65 godina poslije : Druže Tito ljubičice bijela

Mrkonjić Grad 65 godina poslije : Druže Tito ljubičice bijela

26 Novembra
02:14 2008

Veliki broj građana iz svih krajeva BiH okupio se  u Mrkonjić Gradu gdje je prije tačno 65 godina održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a i udareni temelji BiH. Pjesme iz tih poslijeratnih dana nisu izostale ni danas:  “Druže Tito bijela lica, kad` ćeš doći do Užica.” Dimitrije Đaković iz Prijedora i danas pamti da su o ZAVNOBIH-u tada svi govorili: “Znam da je bio događaj kakav se može samo pamtiti jer je to bio događaj koji je potresao Evropu. `Kako to, kaže da je jedan avanturista tako dalekosežno sprema neke događaje`. E to je bio 25. novembar”   

13 autobusa iz Zeničko – dobojskog kantona 

Poštovaci lika i djela Josipa Broza Tita iz Zeničko – Dobojskog kantona došli su sa čak 13 autobusa kako bi obilježili 25. novembar. Među njima je bio i Meho Mostarlić iz Zavidovića. “ Ovdje su obnovljeni temelji budućnosti BiH. Zato smo iz Ze-Do kantona došli sa 13 autobusa.” Neposredno po okončanju sjednice ZAVNOBIH-a slobodna teritorija obuhvatala je više od polovine tadašnje Jugoslavije. Više od 5 miliona ljudi doživjelo je slobodu, kaže predsjednik Saveza udruženja boraca Narodno- oslobodilačkog rata RS Blagoja Gajić. “Bili su to ratnici Narodno-oslobodilačke borbe koji u najtežim situacijama nisu posumnjali u ishod te borbe.”  

“Ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska…” 

247 delegata iz svih krajeva BiH probijalo se kroz snijeg te `43. godine kako bi ZAVNOBIH i formalno konstituisali kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta Bosne i Hercegovine, iako je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Tada je izražena odlučnost na koju bi se, prema riječima predstavnika SUBNOR-a Federacije Advana Hozića, trebali ugledati današnji političari: “Tada je ZAVNOBIH zakljkučio da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska odnosno bošnjačka već i srpska i hrvatska i muslimanska odnosno bošnjačka što je i dan danas svjetlo koje nam pokazuje put.”   

Uniforma kao znak sjećanja 

Rade Pilipović došao je kao potomak jednog od 247 delegata koji su došli na zasjedanje 43. godine. “ Obukao sam uniformu jer mi stariji treba da se podsjetimo na te dane i borce koji su za četiri godine ratovanja uspjeli istjerati `švabe` i okupatora iz zemlje i donijeti nam slobodu.”  Odlukom Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu od 29. novembra 1943. potvrđene su odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i time je Bosna i Hercegovina postala šesta federalna jedinica u demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Tako je na jedini realan i prihvatljiv način bilo riješeno pitanje državno-pravnog položaja Bosne i Hercegovine.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku