hamburger-icon

Kliker.info

Mostarski muftija: Thompsonov koncert u Sarajevu mora biti zabranjen!

Mostarski muftija: Thompsonov koncert u Sarajevu mora biti zabranjen!

07 Aprila
20:45 2007

 Mostarski muftija Seid ef. Samjkić  kazao je jučer u izjavi za «Dnevni avaz» da se mora zabraniti  nastup Marka Perkovića Thompsona u sarajevskoj Zetri povodom 10 godišnjice posjete pape Ivana Pavla II.
Ovo je, nakon brojnih, prva zvanična reakcija nekog od visokih zvaničnika Islamske zajednice BiH u povodu afere s Thompsonovim nastupom u Sarajevu. 
Muftija Smajkić objašnjava da Islamska zajednica BiH  inicijativu za organiziranje Thomsonovog koncerta u Sarajevu «sagledava kao čin obezvrijeđivanja misije pokojnog vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve pape Ivana Pavla II». – Iskustvo nas uči da su svi Tomsonovi koncerti održani u gradovima na području Muftijstva Mostarskog, od Glamoča do Stoca, i od Prozora do Neuma, bili u znaku isticanja fašističkih obilježja,  a učesnici su se nakon koncerata pretvarali u udarne horde od kojih su stradali nevini Bošnjaci u povratničkim džematima, njihova imovina, pa i vjerski  objekti – kazao je muftija Smajkić, objašnjavajući povod svoje reakcije.  On naglašava da, polazeći od činjenice da je papa Ivan Pavao II imao značajnu ulogu u pogledu zalaganja za mir i međusobnu toleranciju  u BiH,  Islamska zajednica BiH u potpunosti podržava ideju obilježavanja datuma njegove posjete našoj zemlji. – Sagledavajući način na koji inicijatori ove plemenite ideje žele obilježiti taj datum, ne možemo ostati ravnodušni,  pogotovo ako znamo da iza spomenute inicijative stoje predstavnici Katoličke crkve. Pored tolikog broja uglednih pojedinaca, koji bi obilježavanju tog dana mogli dati veliki doprinos, inicijator je na već opće zaprepaštenje izabrao najgoru moguću soluciju u liku Maraka Perkovića zvanog Tomson, koji je široj javnosti poznat po pozivima na rat i  raspirivanje mržnje, a na nikako mir – istakao je mostarski muftija.  Muftiju Smajkića zato ne začuđuju brojni protesti zbog Thompsonovog nastupa, jer  su u tako neprimjerenom načinu obilježavanja jedne značajne posjete BiH  prepoznali  bitno drugačiji poziv od onoga koga je afirmirao sam Ivan Pavao II.  – Ovim činom ne obezvrijeđuje se samo angažman Ivana Pavla II, nego i svih  sljedbenika njegove misije koji su,  posebno u katoličkim krugovima u BiH, djelovali i djeluju na tom principu. Predstavnici katoličke crkve, kao neposredni sljedbenici misije njihovog vrhovnog poglavara, bi prije svih morali znati da izbor Thompsona predstavlja žestok šamar svim plemenitim nastojanima i inicijativama koje idu u pravcu afirmisanja najplemenitijih ideala i vrijednosti – rekao je muftija Smajkić .

(kliker.info/avaz)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku