hamburger-icon

Kliker.info

Mostarski antifašisti pisali gradonačelniku Ljubi Bešliću povodom razbijanja nadgrobnih ploča prtizanima

Mostarski antifašisti pisali gradonačelniku Ljubi Bešliću povodom razbijanja nadgrobnih ploča prtizanima

06 Septembra
00:05 2006

– Odbor za obnovu Partizanskog spomen-groblja već nekoliko mjeseci traži sastanak s gradonačelnikom, ali do njega još nije došlo, zbog čega smo se odlučili na otvoreno pismo – rekao je predsjednik Odbora Radmilo – Braca Andrić.  U svojim zahtjevima članovi Udruženja su naveli da je potrebno da se odmah uspostavi stalna čuvarska služba i služba za održavanje i daljnje uređenje spomenika, te da se pristupi izradi glavnog projekta sanacije, pri čemu se treba pridržavati mišljenja i prijedloga autora spomenika Bogdana Bogdanovića.

"Usljed nebrige i neodgovornog odnosa nadležnih organa u gradu, spomenik je ponovo vandalski oštećen, tako da je njegovo trenutno stanje skoro isto kakvo je bilo prije obnove. Oštećenja su nastala od neofašista, odnosno proustaški orijentiranih hrvatskih nacionalista, koji su još prije ratnih djejstava, u martu 1992. godine, u dva navrata minirali spomenik“, istakao je Andrić.
U obnovu spomenika, koji je svečano otvoren na Dan pobjede nad fašizmom 9. maja, uloženo je oko 100.000 KM, a sredstva su donirale vlade Norveške i Holandij. "Federalno ministarstvo nauke, kulture, obrazovanja i sporta je obezbijedilo 40.000 KM, a u budžetu Mostara postoje sredstva za obnovu gradskih spomenika. Partizansko spomen-groblje proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH i od gradskih vlasti zahtijevamo da se prema njemu odnose kao takvom“ rekao je predsjednik kantonalnog Udruženja antifašista i učesnika NOR-a Alija Bijavica.

 Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku