hamburger-icon

Kliker.info

Mostarci nemaju razloga za strah

Mostarci nemaju razloga za strah

01 Decembra
01:36 2006

Jučerašnji nalazi urađeni na Odjelu za mikrobiološku i parazitološku dijagnostiku Kliničke bolnice Mostar potvrdili su da je petomjesečni Emil Bojčić iz Dračevica umro od fulminantne meningokokne sepse, potvrdila je za "Dnevni avaz" portparol KB Mostar Andrijana Bošnjak.
Inače, nakon informacije o novoj pojavi meningitisa, u Mostaru mnogi strahuju da bi se virus mogao nastaviti širiti. Epidemiolozi to negiraju i tvrde da do epidemije meningitisa ne može doći.
Ovo je drugi slučaj smrti djece od meningitisa za posljednji mjesec. Četrnaestogodišnja Ivana Orlović umrla je 20. oktobra od tzv. gnojnog meningitisa.
Smrt petomjesečnog Emila Bojčića drugi je tragični slučaj na području Mostara u nešto više od mjesec uzrokovan menigokoknom bolešću. Ipak, epidemiolozi smatraju da situacija nije alarmantna.
– Iako ne volim koristiti tu riječ, naročito u tragičnim slučajevima, nema pokazatelja da ovakvih slučajeva imamo više od "prosjeka". To je bolest koja nosi rizik, naročito kada se javi u formi sepse, i to galopirajuće kao u posljednjem slučaju – kaže dr. Jelena Ravlija iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Meningokokna, zapravo bakterijska bolest najčešće se manifestira kao sepsa i meningitis. U ovoj godini do sada je na području FBiH registrirano 28 slučajeva meningokoknog meningitisa. Lani je bilo 60, a 2004. 72 slučaja.
– Kod nas je dominantan tip B meningokoka, protiv kojeg, nažalost, nema vakcine, za razliku od nekih drugih oblika – ističe dr. Ravlija.
Dodaje da svako iscrpljivanje organizma, pa i običnom prehladom, podrazumijeva smanjenu otpornost i uzročnik bolesti lakše probije barijeru.
Što se tiče virusnih meningitisa, koji imaju bolju prognozu od bakterijskih, registrirano je 78 slučajeva, 2004. ih je bilo 72, dok je prošle godine došlo do epidemije sa 240 oboljelih.

(Dnevni avaz)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku