hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: VELIKI NEREDI TOKOM I NAKON UTAKMICE “ZRINJSKI” – “PARTIZAN”

MOSTAR: VELIKI NEREDI TOKOM I NAKON UTAKMICE “ZRINJSKI” – “PARTIZAN”

20 Jula
06:04 2007

Incidenti nezapamćenih razmjera desili su se prije, tokom i nakon sinoćnje utakmice «Zrinjski» – «Partizan» koja je u okviru prvog susreta prvog predkola Kupa UEFA-a odigrala na Stadionu pod Bijelim  Brijegom. Kako je sinoæ za «Dnevni avaz» kazao portparol MUP-a Hercegovaèko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak, prema prvom informacijama povrijeđeno je oko 10 navijaèa «Partizana», odnosno «Zrinskog». U Mostarskoj bolnici su nam kazali kako se uglavnom radi o povredama glava i ruku, odnosno nogu. Kako saznajemo, najteže povrede zadobio je jedan navijaè «Partizana», koji je prilikom eksplozije, najvjerovatnije «topovskog udara», na tribini, ostao bez prsta.  – Za sada raspolažem s informacijama da je privedeno je šest navijača, od čega pet «Partizana» i jedan navijač «Zrinjskog» – rekao nam je Bošnjak. Sve je započelo već na ulasku navijaèa «Partizana», takozvanih «Grobara» na mostarski stadion. Tada su nahrnuli na policajce, a dio njih je probio policijski kordon. Tada je nastao opći metež.


Tom prilikom «Grobari» su napali policajce i zaštitare, koji su osiguravali utakmicu. Jedan zaštitar je tada pretučen. Nakon toga  incidenti su nastavljeni na tribinama. Došlo je do razmjene kamenja, baklji, pa i tzv. «topovskih udara» izmeðu navijača «Partizana» i «Zrinjskog». Tom prilikom je više navijača povrijeðeno. U jednom trenutku se dio navijača «Zrinjskog» pokušao probiti do «Grobara» i obračunati sa njima. Specijalna policija je intervenisala i uspjela razdvojiti grupe na pristojnu daljinu kako bi se utakmica, kojoj je prijetio prekid, ipak, mogla nastaviti. Nakon toga «Grobari» su počeli sa provokacijama i pravim naci-fašistièkim divljanjima. Skandirali su ratnim zloèincima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću, Draži Mihailoviću. Takoðer, skandirali su «genocid», «silovanje», te  uzvikivali parole «Nož, Živa, Srebrenica», «Oj, Hrvati, neka, neka, Ovčara vas nova čeka…», «Vukovar»… Pjevali su i «Od Topole pa do Ravne Gore» i «Bože pravde». 


Odmah nakon utakmice došlo je do novog incidenta na tribinama. «Grobari» su se pokušali obraèunati s policijom. Specijalci su pokušali sabiti masu, ali su se navijaèi «Partizana» počeli bježati na pomoćni stadion i prema izlazu. Ponovo je nastao opći metež, pa je policija morala ispaliti i suzavac. Najveći neredi su se dogodili na potezu od stadiona do Novog tržnog centra, odnosno Rondoa. Revoltirani građani zapadnog dijela Mostara i navijači «Zrinjskog»  su počeli bacati kamenja i boce na kolonu autobusa «Grobara». Nastao je totalni haos. Specijalna policija je zbog toga izbacila veći broj suzavaca  da bi osigurala izvlačenje autobusa s gostujućim navijaèima iz Mostara. Mostar je najviše ličio ratnoj zoni. Veæi broj autobusa u kojima su bili «Grobari» je razbijen. Staklo i kamenja bili su posvuda Kolona je napadnuta i na Bulevaru Narodne revolucije u centru Mostara gdje su goste iz Beograda kamenjima gaðali i stanovnici istočnog dijela Mostara, revoltirani zbog nacionalistièkog divljanja «Griobara». Tek nakon veće drame autobusi  su se nekako uspjeli izvuæi iz grada i uputiti u pravcu Nevesinja.  – Tačno je da je kolona autobusa napadana na više mjesta u Mostaru. Policija je morala intervenisati kako bi osigurala prolaz kolone – rekao je Bošnjak. 

Faruk VELE (Dnevni avaz)  

Pretuèen i snimatelj   

Tokom incidenta pretučen je, saznajemo, i snimatelj jedne televizijske kuće. Iako se odmah špekulisalo da je riječ o snimatelju Federalne televizije, «Dnevnom avazu» su kolege sa FTV-a kazale kako nijedan njihov snimatelj nije napadnut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku