hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: Tihić i Čović potvrdili partnerstvo SDA i HDZ BiH

MOSTAR: Tihić i Čović potvrdili partnerstvo SDA i HDZ BiH

27 Decembra
05:13 2006

U Središnjici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas su se u tajnosti sastali lideri  HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić. Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.  Tokom sastanka se  razgovaralo o implementaciji izbornih rezultata, programskim ciljevima, te formiranju buduće vlasti na državnom i entitetskom nivou.   U izjavi za novinare nakon sastanka, lider SDA Sulejman Tihić je potvrdio partnerske odnose SDA i HDZ-a BiH.    Na pitanje da li to znači da će isključivo HDZ BiH biti partner SDA i da HDZ 1990 otpada iz svih kombinacija, Tihić je rekao:  –  HDZ BiH je naš partner i tako ostaje!  

Također, Tihić je na upite novinara,  nedvosmisleno podržao koaliciju SDA sa Strankom za BiH!  Dragan Čović je istakao da mu je  bila veoma važna  potvrda opredijeljenost vodstva SDA da sa HDZ BiH želi sastavi izvršnu vlast. 

– Tu opredijeljenost smo danas vrlo jasno naznačili jedni drugima. Ja sam uvjerenja da bi bilo bespredmetno praviti računske koalicije – rekao je Čović.   Predsjednici HDZ BiH i SDA najavili su da će o formiranju zakonodavne i izvršne vlasti razgovarati odmah nakon blagdana. Izrazili su očekivanje da će vlast na državnoj razini biti formirana već u prvoj sedmici 2007. godine.  O koaliciji HDZ BiH sa HDZ 1990 Tihić i Čović nisu razgovarali.  Kako se saznaje, u Mostaru je  dogovoreno  da se  Tihić i Čović ponovo sastanu nakon Nove godine. Na sastanak bi pored bili pozvani i najviši predstavnici bh. stranaka koji, kako je kazano, «nose izborni legitimitet». Pored lidera SDA i HDZ BiH, na sastanku bi  prisustvovali  najviši dužnosnici Stranke za BiH, SNSD-a i PDP-a. Mada nije potvrđeno, veoma je izvjesno da bi na sastanak mogli biti pozvani predstavnici HDZ-a 1990. To tokom sastanka nije isključio ni sam Dragan Čović, mada o tome još uvijek ne želi javno govoriti. Na ovom sastanku, inače, trebala bi biti usvojena i programska deklaracija koju bi podržale sve stranke koje   bi ušle u novu vlast, a vezano za realizaciju ključnih reformi u zemlji i hitno donošenje novog Ustava BiH. 

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku