hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Tihić pozvao Vladu Srbije da odustane od zaključivanja sporazuma o posebnim odnosima sa Republikom Srpskom

Mostar: Tihić pozvao Vladu Srbije da odustane od zaključivanja sporazuma o posebnim odnosima sa Republikom Srpskom

17 Septembra
19:19 2006

– Nas zabrinjava žurba koja se pokazuje radi zaključenja Sporazuma o posebnim odnosima između Srbije i RS-a. Zabrinjava nas tajnovitost i činjenica da u tim razgovorima ne učestvuju predstavnici drugih naroda. U odnosu na prethodni Sporazum, kada je RS bila definisana  kao država srpskog naroda, sada su se stvari promijenile i RS je danas zajednica Srba, Bošnjaka i Hrvata.   Tako da razgovori i bilo kakav Sporazum o tome moraju biti uključeni i predstavnici drugih naroda – rekao je Tihić.On je naglasio da institucije BiH moraju dati svoju suglasnost na potpisivanje Sporazuma o posbnim odnosima RS-a sa Srbijom i drugim dijelovima bivše Jugoslavije
– Radi se o ustavnoj materiji, međunarodnom sporazumu, a to nije stvar Srbije, Crne Gore i entiteta RS  – kazao Tihić.Tihić kaže da su pozivi Milorada Dodika i drugih političara iz RS na referendum i prijetnje referendumom antiustavni činovi, jer po postojećem Ustavu BiH referendum nije moguć.
– Referendum se ne može  pravdati zahtjevima za  ukidanje RS. Zahtjevi za drugu organizaciju države BiH su sasvim legitimni i ustavni.  Druga je stvar da li oni mogu dobiti suglasnost stranaka iz RS, ali su legitimni i u skladu su sa ustavom – rekao je Tihić.Razmatrajući aktuelne prilike u BiH Tihić je  rekao da je neusvajanjem amndmana na Ustav BiH zaustavilo je pozitivne, reformske procese u BiH. To se odnosi na one reforme koje su ranije definirane i procese o kojima postoji politički sporazum,  koji su trebali biti realizirani poput  reforme policije. Neusvajanje amandmana, naglasio je lider SDA, dalo je za pravo Dodiku i strankama iz RS da «neće  sporazum o reformi policije».
Na pitanje da prokomentira izjavu Milorada Dodika kako Srbima u RS treba dati pravo glasa na izborima u Srbiji, Tihić je rekao da se aktuelni predsjednik RS ponaša neozbiljno i da ga niko ne shvata ozbiljno. Pojasnio je da to nema zakonsko uporište i da to ne dopušta Izborni zakon BiH. Govoreći o predizbornim aktivnostima SDA Tihić je izrazio uvjerenje da će stranka na čijem je čelu potvrdititi epitet najjače partije u BiH, te da će pobijediti u Sarajevsko, Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, te sada i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. 

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku