hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Prva presuda za utaju PDV-a

Mostar: Prva presuda za utaju PDV-a

31 Marta
21:09 2007

Na osnovu nalaza vještačenja financijske i druge dokumentacije firme "Reflex" d.o.o. iz Mostara, koje su Tužilaštvu BiH podnijeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Sud BiH je 23. ožujka donio prvu presudu za utaju i izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini.

Cijelom procesu veliki doprinos su dali i službenici Financijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu, priopćeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO BiH).

Službenici UIO u Regionalnom centru Mostar otkrili su da je firma "Reflex" d.o.o. iz Mostara u vlasništvu Faruka Hasanovića iz Novog Pazara tijekom 2006. godine podnosila Upravi za indirektno oporezivanje BiH prijave PDV-a s lažnim podacima i tako izbjegla platiti 163.797,01 KM poreza na dodanu vrijednost.

Nakon priznanja krivnje Sud BiH je vlasnika firme "Reflex" d.o.o. iz Mostara, Faruka Hasanovića, uvjetno osudio za počinjeno kazneno djelo utaje poreza iz članka 210 KZBiH, na 11 mjeseci zatvora, te istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ako ova osoba u roku od tri godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo. Osuđeni je u pritvoru bio od 14. prosinca do 23. ožujka.

Nakon konačnog pregleda knjigovodstvene i financijske dokumentacije utvrđeno je da je firma "Reflex" izbjegla platiti porez na dodanu vrijednost u iznosu od 163.797,01 KM u 2006. godini. Ovaj iznos predstavlja razliku između naknadno utvrđenih obveza po izlaznom PDV-u i iznosa ukupno uplaćenog PDV-a na ulaznim računima, te traženog poreznog kredita na koji ovaj porezni obveznik nije imao pravo.

Na osnovu ovako utvrđenih činjenica službenici Sektora za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa UIO u Regionalnom centru Mostar podnijeli su Tužilaštvu BiH nalaz i mišljenje o izvršenom vještačenju financijske i druge dokumentacije firme "Reflexa".

U ovaj proces su bili aktivno uključeni i službenici Financijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su 7. prosinca podnijeli Tužilaštvu BiH Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu pranja novca protiv Faruka Hasanovića, nakon čega je on 14. prosinca lišen slobode.

Privremeno je oduzeta financijska i druga dokumentacija, te blokiran račun firme "Reflex".

Tužiteljstvo  BiH je 28. veljače optužilo Faruka Hasanovića za kazneno djelo porezne utaje, a 9. ožujka Tužilaštvo BiH i optuženi sklopili su sporazum o priznanju krivnje za krivično djelo porezne utaje.

Dana 23. ožujka, nakon izjašnjenja optuženog, njegovog branitelja i tužitelja, Sud BiH je optuženom izrekao uvjetnu osudu kojom mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

U slučaju opoziva uvjetne osude, u utvrđenu kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci uračunat će se vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru, i to u periodu od 14. prosinca 2006. do 23.ožujka 2007. godine, navodi se u priopćenju UIO BiH.

(kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku