hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Obavljena dženaza i ukop 12 pripadnika Armije BiH/Dženaza koju Mostar nije zapamtio

Mostar: Obavljena dženaza i ukop 12 pripadnika Armije BiH/Dženaza koju Mostar nije zapamtio

09 Maja
23:32 2008

Kasno popodne u Mostaru obavljena je dženaza i ukop za 12 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) iz grupe ‘Vranica 93.’. Podsjetimo, riječ je o 12 vojnika 4. korpusa ARBiH čiji su ostaci, nakon što su se 14 godina vodili kao nestali, pronađen i ekshumirani iz masovne grobnice Rimski bunar, kod sela Goranci, sjeverozapadno od Mostara, u maju 2007.
Deset od 12 danas zakopanih su pripadnici Komande 4. korpusa ARBiH, zarobljeni i živi prikazani u emisiji ‘Slikom na sliku’ HTV-a, u maju 1993. godine, nakon što su snage Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zauzele zgradu ‘Vranica’, u kojoj je bila smještena Komanda 4. armijskog korpusa.  Dženaza je proučena na trgu Musala u 16 sati i pokopani su na mostarskim Šehitlucima, nešto iza 17 sati Fahir Penava, Alija Čamo, Dževad Čolić, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Nazif Šarančić, Nenad Milojević, Zlatko Mehić, Mimo Grizović, Senada Ćehić, Sabit Aškraba i Esad Husić.  Još tri pripadnika iz grupe ‘Vranica’ vode se kao nestali: Feđa Husković, Šefik Pobrić i Hasan Balić.

Dženaza je počela oko 16 sati, na trgu Musala, gdje se okupilo više hiljada ljudi. Dženazi su prisustvovale brojne zvanice Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Federacija BiH i Bosne i Hercegovine, predvoćenih članovima Predsjedništva Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem, premijerom Federacije BiH, Nedžadom Brankovićem, te brojnim drugima. Najprije su kamionima, uz pratnju policije, posmrtni ostaci 12 pripadnika ARBiH iz Gradskog groblja Sutina prebačeni na trg Musala.  ‘I zato danas, hladnih glava, bez ishitrenih emocija, možemo opet reći: „ratni zloèini, bez obzira ko i zašto ih počinio, ne smiju i ne trebaju ostati nekažnjeni". Nema izgovora za zločin – čovjek mora po svaku cijenu ostati čovjek – human i milosrdan čak i prema neprijatelju.  Obaveza svih nas je da glasno govorimo o onome što se ovdje desilo i o tome šta smo preživjeli. Od zločina i zločinaca se ne brani šutnjom – već istinom – istinom o herojskoj i viteškoj borbi Mostara i Mostaraca, pripadnika Armije RBiH za slobodu svoga grada i svoga naroda. Istinom o borcima koji nisu pravili zločine i koji su dali živote iz časnih i patriotskih pobuda. Takvi su bili i naši saborci od kojih se danas opraštamo.  Naša zajednička borba za Bosnu i Hercegovinu još nije završena – da je tako dokaz je i ovaj današnji dan: naši saborci iz Vranice ostavili su nam u amanet da završimo njihovu borbu.  I u ovim najtežim trenucima moramo snaći snage da nastavimo borbu za izgradnju suzivota, za jedinstveni grad i Bosnu i Hercegovinu, jer su za takvu domovinu, naši saborci dali svoje živote’, rekao je uz ostalo hiljadama prisutnih jedan od ratnih komandanata 41. motorizovane brigade Viteške, Esad Humo, opraštajući se od pobijenih boraca.  ‘Zahvaljujući ovakvima, patriotima, naša država je danas na sigurnom putu prema EU, NATO-u, probija se kroz sve teškoće, nesporazume i sve okolnosti, koje nam ponekad ne idu na ruku, prema boljem životu, prema prosperitetu i posebno prema onima zbog kojih su se ovi borili, a to je ova generacija koja iza nas dolazi’, poručio je uz ostalo predsjedavajući Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić.  Dženazu-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić, koji je pozvao na toleranciju i suživot svih naroda u BiH.  ‘Bože, pouči nas, ako je neko prema nama poèinio neku nepravdu, da mu oprostimo. Ako smo mi nekome uèinili nepravdu, Bože, daj nam snage da tražimo izvinjenje’, rekao je uz ostalo reis Ceriæ, zamolivši da se nikada više i nikome ne ponovi ‘zločin Mostara’.  Nakon klanjanja dženaze, prema islamskoj tradiciji, tabuti su s ruke na ruku, preneseni od trga Musala do Šehitluka.  Tu su pripadnici Armije, uz vojne počasti i tri plotuna počasnog stroja, pokopani. (kliker.info/rtv mo)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku