hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: Nakon 14 godina pronađena tijela zarobljenih 9. maja u zgradi “Vranice”!!!

MOSTAR: Nakon 14 godina pronađena tijela zarobljenih 9. maja u zgradi “Vranice”!!!

19 Maja
16:54 2007

Predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović izjavio je jučer za "Dnevni avaz" kako postoji velika mogućnost da se u masovnoj grobnici na lokalitetu Rimski bunar u Gorancima kod Mostara, umjesto ubijenih Srba, kako se sumnjalo, nalaze posmrtni ostaci 13 boraca Armije RBiH koje su pripadnici HVO-a zarobili 9. maja 1993. godine u komandi Četvrtog korpusa ARBiH u zgradi "Vranica" u Mostaru.

Bili bosi

"Dnevni avaz" saznaje da je postojanje masovne grobnice podatak Obavještajnog odjela SIPA-e. Do sada je iz nje ekshumirano 16 skeletnih ostataka, osam u uniformama Armije BiH i jedan sa amblemom Armije na odjeći, a Mašović ističe kako postoji mogućnost da se u grobnici nalaze i tijela nekoliko civila Bošnjaka.
– Ne mogu isključiti mogućnost da je riječ o pripadnicima Armije RBiH iz "Vranice". Do sada smo otkrili elemente uniformi koje su koristili pripadnici ARBiH i koje liče na uniforme koje su imali neki od zarobljenih u "Vranici".
Osim toga, većina žrtava nema obuću, a pretpostavlja se da su zarobljeni u "Vranici" bilibosi prilikom egzekucije. Postojala su i saznanja da je zajedno s njima likvidirana i jedna grupa civila Bošnjaka koji su bili zarobljeni u stanovima i dovedeni na Mašinski fakultet – rekao je Mašović za "Avaz".

DNK analiza

Naglasio je da i antropološke karakteristike jedne od žrtava upućuju na to da bi se moglo raditi o grupi iz "Vranice".
– Fraktura koju je jedna od žrtava imala prije rata pronađena je na jednom skeletu – rekao je Mašović.
Jučer su uzeti uzorci za DNK analizu, a rezultati će biti poznati za šest do osam sedmica.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Ko je zarobljen u "Vranici"

Pripadnici Armije RBiH koji su zarobljeni u zgradi Komande Četvrtog korpusa su: Fahir Penava, Šefik Pobrić, Nazif Šarančić, Nenad Milojević, Zlatko Mehić, Dževad Husić, Vahidin Hasić, Mimo Grizović, Dževad Čolić, Senad Čehić, Alija Čamo, Feđa Husković i Hasan Balić.

Slučajevi Džidić i Prlić

Mašović je rekao da će, bude li potvrđeno da su u grobnici u Gorancima zarobljeni iz zgrade "Vranica", to biti značajna pomoć Mostarskom tužilaštvu za dokazivanje zločina i odgovornosti osumnjičenih u predstojećem ponovljenom suđenju zapovjedniku vojne policije HVO-a Mostar Željku Džidiću.  "Vranica" je obuhvaćena i optužnicom Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali".

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku