hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: HDZ-u smeta Tito, SDP-u biskup Čule

Mostar: HDZ-u smeta Tito, SDP-u biskup Čule

16 Jula
19:39 2008
Imena mostarskih ulica, koja su već duže vremena kamen spoticanja vladajućih političkih stranaka u gradu, kako sada stvari stoje, još dugo vremena će ostati nepromijenjena. Za ovakvu situaciju svakako su krivi gradski oci koji se ni u prvom mandatu jedinstvene gradske administracije nisu uspjeli dogovoriti da imena ljudi koji vrijeđaju druge narode u ovom gradu, uklone s tih počasnih mjesta.

Od glasnogovornika Gradskog vijeća Mostara Mustafe Alendara Dnevni list doznaje da ovo pitanje sigurno neće biti na dnevnom redu Vijeća do kraja njegovog sadašnjeg saziva.

"U Gradskom vijeću je trenutno previše predizbornog naboja i mislim da bi to pitanje bilo samo plato za iskazivanje takvih igara i zato se neće naći pred ovim vijećnicima", kazao je Alendar.
Krajem 2005., ali i kasnije, na zahtjev OHR-a u BiH gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je predlagao izmjene naziva ulica koje najviše vrijeđaju osjećaje Mostaraca. To su, prije svega, ulice ministra i časnika NDH Mile Budaka, Jure Francetića te Vokića i Lorkovića, no tada prijedlog nije usvojen jer su SDA, SBiH i SDP ove promjene smatrali kozmetičkim i zahtijevali da se raspravlja o promjeni imena svih ulica u Mostaru.

SDP je i danas ostao pri svome stajalištu, dok ostali u predizborno vrijeme ne žele raspravljati o tome, komentirajući da ima većih problema od toga koja ulica koje ime nosi.

"Svako vrijeme nosi svoje promjene i mi smo bili za to da se promijene nazivi ulica koji nekoga vrijeđaju, ali nismo za mijenjanje svih naziva. Neki su jednostavno od ovoga grada htjeli napraviti Jugoslaviju u malom", kaže potpredsjednik GV-a Ivan Beus.

Dodaje i to da su bošnjačke stranke željele – sve ili ništa, te da su se četiri godine vrtjeli u krugu.

"Mislim da je iza svega toga stajala opstrukcija. Tražili su sve ili ništa da bi uvijek imali džoker u rukavu", kazao je Beus za Dnevni list i dodao da će na koncu mandata Komisija za promjenu naziva ulica i trgova GV-u iznijeti sve zaključke i rad u četverogodišnjem mandatu.

Beus kaže kako su hrvatske stranke sve četiri godine bile za kompromis, dok su Bošnjaci bili izričiti u zahtjevima – zamijeniti sve. Primjerice, SDP-u, ali i ostalim strankama koje su bile za promjenu svega, smetala je i Ulica nadbiskupa Čule, dok je na kraju Hrvatima zasmetalo zadržavanje imena Ulice maršala Tita cijelom dužinom kojom se sada pruža.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku