hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Federalna policija upala u prostorije Auto-kuće “Boras”

Mostar: Federalna policija upala u prostorije Auto-kuće “Boras”

12 Aprila
20:29 2007

Po nalogu Suda BiH, a na osnovu zahtjeva tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Hejkija Vendorfa, pripadnici Federalnog MUP-a u suradnji sa Policijskom upravom Mostar i EUPM-om, izvršili su jučer upad i pretres u Auto-kući «Boras» u naselju Bišće Polje, južno od Mostara.   Kako je svjedočila ekipa «Dnevnog avaza», pripadnici policije ušli su u prostorije Auto-kuće «Boras» upali su tačno u 8 sati, te započeli pretres kancelarija.  Akcija je završena oko podneva, a istražitelji su kopirali i izuzeli obimnu dokumentaciju iz spomenute autokuće. Kako saznajemo, istražitelji F MUP-a su posjetili i MUP HNK, te upravno odjeljenje PU Mostar, odakle su, također, izuzeli određenu dokumentaciju.   – Možemo potvrditi da su službenici Uprave policije F MUP-a u suradnji sa PU Mostar i EUPM-om izvršili nalog Suda BiH iz Autokuće «Boras» izuzeli određenu dokumentaciju koja je potraživana sudskim  nalogom – rekao nam je portparol F MUP Robert Cvrtak. U FMUP-u su nam jučer potvrdili da su jučerašnji pretresi povezani sa istragom Tužilaštva BiH u slučaju kodnog imena «Granit», a vezano za kriminali i mahinacije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova HNK. Tačnije, jučerašnji pretres povezan je sa dijelom ove istrage koja se odnosi na nabavku 87 vozila «opel» za MUP HNK, koji su kupljeni od autokuće «Boras». To su nam potvrdili i u autokući, dodajući da su se policajci interesovali za dokumentaciju vezanu za prodaju autoobila MUP-u HNK. Istražitelji Financijske policije F BiH ranije su utvrdili brojne propuste u pri kupovini ovih vozila.  Naime, iako je automobili marke "golf" predstavljaju policijski standard, Vlada HNK je to zanemarila i, između čak osam ponuđača, na sumnjiv način od Autokuće "Boras" kupila automobile "opel". Istražitelji su utvrdili da najveće nepravilnosti nosi činjenica da je u nabavci ovih vozila, koja su obavljena po sistemu "staro za novo", MUP HNK spomenutoj autokući ustupio vozila koja nisu imala validnu dokumentaciju, a oni ih kasnije prodali. Sporno je i to što je Vlada HNK na ime MUP-a HNK izvršila zaduženja u iznosu preko milijun KM, što se kosi sa odlukom visokog predstavnika u BiH o zabrani zaduživanja. Također, predmet  jučerašnjih provjera, saznajemo, bila je i dokumentacija  vozila koja je MUP HNK ustupio Autokući «Boras», a sobzirom na sumnje da ih je ova autokuća kasnije ustupila upravo suprugama  hercegovačkih funkcionera, a na ime zahvalnice što su im ustupili posao nabavke policijskih vozila.  

Faruk VELE  (Dnevni avaz)

Tužilac Ismet Šuškić «skinut» s predmeta 

Kako «Avaz» saznaje, nakon što je više od godinu dana bezuspješno pisao optužnicu vezano za slučaj «MUP HNK», državni tužilac Ismet Šuškić skinut je sa ovog predmeta.  Predmet je  predat finskom tužiocu Hejkiju Vendorfu. To nam je potvrđeno i u Tužilaštvu HNK. Nakon što je Vendorf preuzeo predmet, završna faza istrage je intezivirana i prema «Avazovim» izvorima uskoro bi trebala biti podignuta optužnica. Ove informacije se dovode i u vezu s jučerašnjom akcijom. 

Istraga obuhvatila 14 osoba 

 

 

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba među kojima su premijer Vlade HNK Miroslav Ćorić, ministar unutrašnjih poslova kantona Tomislav Martinović, bivši komesar MUP-a HNK Srećko Glibić, načelnik Odjela kriminalističke policije Sead Šehić, načelnik Operativnog sektora Zdravko Žilić, šefica pravne službe MUP-a Nadžida Galešić i drugi. F MUP je vršio dva pretresa u sklopu istrage u ovom slučaju i to u novembru 2005. godine i januaru 2006. godine. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku