hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Bivši direktor Carinske uprave F BiH Želimir Rebac ubio se skočivši sa Lučkog mosta u Neretvu

Mostar: Bivši direktor Carinske uprave F BiH Želimir Rebac ubio se skočivši sa Lučkog mosta u Neretvu

07 Oktobra
21:29 2006

Kako piše "Dnevni avaz" u izdanju za sutra, Rebac je samoubistvo izvršio tačno godinu i tri mjeseca nakon što se 8. jula 2005. godine pokušao ubiti skokom sa Titovog mosta u centru Mostara. No, tada su ga u namjeri da skoči u Neretvu spriječili školska drugarica,  lokalni policajac i nekoliko građana koji su mu pritekli u pomoć.   Mostarska policija jučer ujutro obaviještena je da je sa Lučkog mosta u Neretvu skočio nepoznati muškarac. S obzirom da je rodbina nekoliko sati ranije prijavila  njegov nestanak, pretpostavljalo se da je upravo Rebac izvršio samoubistvo. Nakon široke potrage jučer oko 9 sati tijelo nastradalog je pronađeno  i izvučeno iz rijeke na lokalitetu kod benzinske pumpe «Čule promet», u mjestu Ortiješ, južno od Mostara. Ljekar je konstatirao smrt utapanjem, a brat nastradalog je prilikom identifikacije potvrdio da se radi o Želimiru Rebcu. Inače, prilikom pronalaska kod sebe nije imao nikakve dokumente. Tijelo je prebačeno u gradsku mrtvačnicu Bijeli Brijeg.  Dežurni kantonalni tužilac Mirko Miličević kazao je da se radi o klasičnom slučaju samubistva.  – Jedan od očevidac vidio je Rebca kako stoji na mostu i gleda prema rijeci Neretvi. Prošao je pored njega. Budući da je iz nekih razloga posumnjao da bi mogao izvršiti samoubistvo, on se  vratio na lice mjesta, ali već je bilo kasno. Rebac je već bio prešao ogradu i skočio u Neretvu – rekao nam je Miličević, dodajući kako nema sumnji da ga je neko gurnuo s mosta u rijeku.   Kako saznajemo, nekoliko žitelja mostarskih naselja Donja Mahala i Luka bili su očevidci samoubistva Želimira Rebca.  – Sjedili smo u obližnjoj kafani i pili kafu kada smo primijetili starijeg čovjeka kako se penje na Lučki most. Pokušali smo reagovati, ali već je bilo kasno. Čovjek je bez razmišljanja  skočio u Neretvu i nestao – kazao nam je ribar sa Luke, koji nije želio da mu navodimo ime.    On nam ispričao da je, nakon što je Rebac skočio u Neretvu, medicinski tehničar Arnel Milavić, koji se u tom trenutku motorom vozio u na posao u bolnicu «Dr. Safet Mujić»  pokušao spasiti nesretnog Rebca  – Milavić je, nakon što je vidio da je Rebac skočio, sišao na obalu Neretve i pokušao izvući nesretnika, ali bilo je kasno. Neretva je tijelo brzo nosila i odnijela ga dalje od naselja Luka. Svaki pokušaj spašavanja bio je uzaludan. Jednostavno mu nije bilo suđeno da bude spašen – kazao je očevidac.    
 Tužilac Miličević rekao je da za sada ne postoje saznanja šta su bili motivi samoubistva Želimira Rebca. Pojašnjava da iz sebe nije ostavio pismo u kojem bi objasnio svoje razloge. Međutim, policija  ima saznanja da je Rebac u posljednjih godinu dana bio u veoma teškom psihičkom stanju, posebno  nakon neuspješnog pokušaja samoubistva.
  Naime, mnogi s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je posljednja drama Rebca rezultat pritiska koju je Rebac  trpio posljednjih mjeseci, ali i godina. Naime, on je zbog  odlučne borbe protiv kriminala i na desetina krivičnih prijava napisanih zbog carinskog kriminala konstantno primao prijetnje likvidacijom.  Prijetnje smrću dobivali su i članovi njegove porodice, posebno djeca, što ga je teško pogađalo. Dugo vremena je imao i policijsku zaštitu. Sve se to odrazilo na psihičko zdravlje ovog čovjeka.  – Pustite me, pustite me… Ovaj pritisak ne mogu izdržati – govorio je Rebac kada su ga građani prvi put spriječili u namjeri da se ubije.   Kako saznajemo, neko vrijeme je bio smješten na Odjel neurologije, a i narednih mjeseci se konstantno liječio. Zanimljivo je da se pod posebnim pritiskom Rebac našao u junu ove godine kada se trebao pojaviti kao svjedoka tužilaštva u slučaju Čović i ostali. Smatralo se da bi on mogao biti glavni svjedok u dokazivanju carinskog kriminala u ovom slučaju.  Uprava policije Federalnog MUP-a istraživala je pritiske na Želimira Rebca, te je sa njim obavljen razgovor. Rebac je u svojoj izjavi potvrdio da trpi pritiske. Na kraju, Rebac se nije pojavio na suđenju, jer je sudu dostavljen nalaz ljekara prema kojem on nije sposoban da svjedoči. Pročitan je tek njegov iskaz ranije dat u ovom predmetu.  

(Dnevni avaz)

Ubio se i Gojko Mandić

Pored Želimira Rebca još jedan svjedok u slučaju «Čović i ostali» izvršio je smoubistvo. Naime, 25. januara 2005. godine samoubistvo je izvršio i šef Odjela za uvoz Carinske uprave Mostar Gojko Mandić (59). Mandić se ubio u porodičnoj kući u Širokom Brijegu, pucajući sebi u glavu iz pištolja.  Mandić je bio šef Odjela za uvoz Carinske uprave Mostar u vrijeme kada su se navodno vršile kriminalne aktivnosti braće Lijanović i ostalih optuženih u poznatom slučaju koji se procesuira na Sudu BiH. ON je na jednom od glavnih pretresa trebao svjedočiti kao svjedok tužiteljstva i odgovarati na pitanja oko deklariranja robe na granici i u carinarnicama. Zbog velikih pritisaka koje je trpio u vezi sa svjedočenjem Mandić se  povukao u sebe. Federalni MUP je istraživao i pritiske koji su vršeni na Mandića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku