hamburger-icon

Kliker.info

Moon objavio konkurs : Američka ambasada okupila stručnjake radi preuređenja Federacije BiH

Moon objavio konkurs : Američka ambasada okupila stručnjake radi preuređenja Federacije BiH

24 Januara
17:28 2013

Američka ambasada  u Bosni i Hercegovini okupila je grupu stručnjaka koji bi trebali predložiti model preustroja Federacije BiH, o čemu bi se raspravljalo na konferenciji što bi se trebala održati tokom proljeća ove godine, potvrdio je američki ambasador u BiH Patrick Moon. U tekstu objavljenom na blogu ambasade SAD u Sarajevu,  Moon je istaknuo kako su njegovi osobni motivi da se zauzme za ozbiljne razgovore o preustroju FBiH temeljeni na jednostavnoj činjenici da je taj entitet "isuviše kompliciran, skup i ne služi interesima građana". "Ovo je rasprava o funkcionalnosti FBiH i njene vlade, a ne tek o kartama ili teritorijalnom preustroju", napisao je američki ambasador.
 
Članovi stručne grupe koja djeluje pod okriljem američke ambasade u BiH su prvi predsjednik FBiH Krešimir Zubak, koji se sada bavi odvjetničkom praksom,  profesori Mile Lasić, Kasim Trnka i Mirjana Nadaždin-Defterdarević te nekadašnji član Središnje izborne komisije i građanski aktivist Vehid Šehić.Ambasador  Moon je kazao kako će članovi stručne grupe imati zadaću pregledati sve prispjele prijedloge za preustroj FBiH i pažljivo razmotriti sve predložene mogućnosti za poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i financijske samoodrživosti tog entiteta.
 
"Zamolio sam ovu stručnu grupu da se usmjeri na prijedloge koji su politički pragmatični i koji bi mogli dobiti široku podršku svih građana. Također sam ih zamolio da ne razmatraju reforme koje bi dalje dijelile BiH", istaknuo je veleposlanik Moon.Mediji u BiH za sada se bave tek nagađanjima o tome što bi preustroj FBiH mogao donijeti, a najčešće se spominje mogućnost smanjenja broja kantona odnosno njihovo spajanje kako bi se smanjili ogromni troškovi za financiranje nagomilane administracije.U Federaciji BiH kakva je ustrojena 1994., kada je potpisan Washingtonski sporazum kojim su ujedno okončani hrvatsko-bošnjački sukobi, postoji deset kantona od kojih svaka ima svoju vladu i skupštinu te ostalu prateću administraciju. U FBiH tako postoji deset predsjednika kantonalnih  vlada, 95 ministara i gotovo 300 zastupnika u kantonalnim  skupštinama.Na kantone  su prenesene brojne ovlasti pa one tako, primjerice, same uređuju čak i obrazovni sistem. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku