hamburger-icon

Kliker.info

Monstrum s Grbavice : Veselin Vlahović Batko osuđen na 45 godina zatvora

Monstrum s Grbavice : Veselin Vlahović Batko osuđen na 45 godina zatvora

29 Marta
14:23 2013

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine, kojim je predsjedavao državni sudija Zoran Božić, osudilo je danas ratnog zapovjednika paravojne jedinice srpskih snaga "Bijeli anđeli" Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao monstrum s Grbavice, na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine.Vlahović je proglašen krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

 Optužnica je sadržavala 66 tačaka, a sudija ju je čitao više od sat i po. Vlahović je u šest tačaka optužnice oslobođen optužbe. Avdo Hebib je nakon izricanja presude u izjavi za Federalnu televiziju kazao da ona, nažalost, nije mogla biti veća. "Za ovoliko krivičnih i monstruoznih djela, Batko ne dobija ni po godinu dana zatvora za jedno djelo. Nije ovo nikakva satisfakcija ljudima koji su preživjeli torture. Mora se postaviti pitanje da li je on sam sa nekoliko ljudi mogao počiniti ovoliko zločina bez naredbodavaca i podrške", kazao je Hebib.  Sudija Božić počeo je čitanje optužnice tačno u devet sati. U optužnici su se mogli čuti potresni iskazi 112 svjedoka o najmonstruoznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine. Monstrum s Grbavice je bez imalo milosti tukao i pljačkao nesrpsko stanovništvo, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva. Tako su se mogli čuti detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije također ubijena. Njihove supruge su potom silovane.
 
Sudija Božić je pročitao da je Vlahović krajem juna 1992. godine došao u stan porodice Sulić na Grbavici. Denisa Sulića je počeo tući i tražiti da skine zlato koje je imao na sebi. Od porodice je, prijeteći, tražio da mu predaju sav novac koji su imali. Nakon toga je izašao iz stana, izveo oca Ljubomira i prisilio ga da mu otključa svoje vozilo kojim se odvezao u nepoznatom pravcu. U junu 1992. godine došao je u stan bračnog para s Grbavice i tražio novac. Kada je oštećena rekla da nema novca, počeo ju je nožem bosti po licu i prijetiti da će je zaklati. Nakon toga ju je uhvatio za jednu dojku i kazao da će je odrezati, jer to "Turkinjama ne treba". Nožem je, zatim, rasporio njenu bluzu iz koje je ispala vrećica s novcem. Nakon toga joj je zadigao suknju i tražio da vidi da li je još nešto sakrila, stoji u optužnici.

Također, u jednoj od tačaka optužnice je navedeno da je u junu 1992. iz zgrade na Grbavici izveo trojicu stanara, Nuhanović Kemala, Knežević Želimira i Đonlić Muharema, uveo ih u vozilo i odvezao na mjesto na kojem ih je ubio vatrenim oružjem. Ovo su samo neki od monstruznih zločina Veselina Vlahovića i njegove zločinačke grupe koja je 1992. sijala strah među stanovnicima Grbavice, Vraca i Kovačića. Sud BiH je optužnicu koja Vlahovića tereti za zločine protiv čovječnosti potvrdio 24. februara 2011. godine. U optužnici se navodi da je kao pripadnik paravojnih snaga samoproglašene Srpske republike BiH, a kasnije RS-a, progonio nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.  (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku