hamburger-icon

Kliker.info

MONSTRUM: Neđo Samardžić osuđen na 24 godine zatvora

MONSTRUM: Neđo Samardžić osuđen na 24 godine zatvora

14 Decembra
01:45 2006

Pravosnažnom presudom, koja je juče izrečena u Sudu BiH, Neđo Samardžić iz Foče osuđen je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 24 godine za zločin protiv čovječnosti.
Ovo je ujedno najveća pravosnažna presuda ovog suda, na koju odbrana i tužilaštvo nemaju pravo žalbe, budući da je izrečena u drugostepenom postupku.
Predsjednik Apelacionog vijeća sudija Azra Miletić kazala je da je Samardžić oslobođen jedne tačke optužnice, koja se odnosni na odvođenje bošnjačkih civila iz sela Miljevina, te ubistvo 13 civila u rudniku Miljevina u avgustu 1992. godine.
Samardžić je osuđen za ostalih devet tačaka optužnice, koje ga terete za progone Bošnjaka, silovanja i zasnivanje ropskog odnosa.
"Kada je riječ o prvoj tački optužnice, Vijeće nije imalo dovoljno dokaza i sud je donio oslobađajuću presudu u tom dijelu. Međutim, za ostale tačke optuženi je osuđen jer je dokazano da je počinio sva ta djela. Sve žene koje su silovane, optuženi i ostali smatrali su ratnim plijenom. Te žene koje su bezbroj puta silovane bile su zarobljene u logoru i sve su bile Bošnjakinje. Sve su bile mlađe dobi, a među njima je bilo maloljetnica, te djevojčica od 12 godina", pojasnila je Miletićeva.
Prilikom donošenja ove presude Vijeće je uzelo u obzir olakšavajuće okolnosti, da je optuženi porodičan čovjek i otac maloljetne djece. Od otežavajućih okolnosti, kojih je više, uzeto je u obzir da je Samaradžić ranije osuđivan za ubistvo, te težina krivičnog djela koje je počinio.
Novi postupak protiv Samardžića započeo je 21. novembra, nakon što je Apelaciono vijeće 5. oktobra donijelo odluku o ukidanju prvostepene presude Suda BiH kojom je Samardžić osuđen na 12 godina zatvora (objedinjujući ranije izrečenu kaznu iz 1990. godine istom presudom osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina i četiri mjeseca).
Prvostepenom presudom Samardžić je proglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području Foče. U prvostepenoj presudi optuženi je bio oslobođen po šest tačaka za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, dok je u odnosu na četiri tačke donesena presuda kojom je optužba odbijena, nakon što je Tužilaštvo BiH na glavnom pretresu od njih odustalo.

(Agencije/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku