hamburger-icon

Kliker.info

Moj Dylane ,kad u vojsku pođeš : Kako je Vučić kritikovao, pa pohvalio Muhrema Bazdulja

Moj Dylane ,kad u vojsku pođeš : Kako je Vučić kritikovao, pa pohvalio Muhrema Bazdulja

09 Jula
16:23 2018

U svom sveobuhvatnom jučerašnjem obraćanju novinarima presjednik Srbije Aleksandar Vučić, pored ostalog, obračunao se i sa onim u Srbiji koji se protive raspisivanju referenduma o statusu Kosova kojeg on posljednjih mjeseci učestalo zaziva i najavljuje.

Vučić je novinarima rekao i ovo:

“Gledam jutros Bazdulja i on je protiv održavanja referenduma jer kaže da ne valja atmosfera u kojoj će od biti održan…” No, za razliku od  drugih političara, javnih ličnosti, sveštenika… koje je izvrijeđao i omalovažio, Vučić je prema književniku Muharemu Bazdulju bio blag i odmjeren.

“Ne zameram ja ništa njemu, Bazdulj je jedan pristojan i korektan čovek…”, pomirljivo je kazao Vučić, prije nego što se obrušio na svoje kritičare koji nisu tako “pristojni i korektni” kao književnik i kolumnista “Oslobođenja”.

Kako su nedavno otkrili strani novinari koji su ga intervjuirali, Vučić u svom kabinetu ima čak devet televizora, pa je nemoguće da mu promakne išta, važnio, čak i nevažno, u medijskom prostoru Srbije. Tako mu nije iz kadra pobjegao ni Muharem Bazdulj koji je gostujući na televiziji “N1” (“američkoj televiziji”, kako je zove Vučić) kazao kako referendum nije najsretnije rješenje za rješavanje (konačnog) status Kosova.

“Čak i da Vučić i SNS izađu i kažu-glasajte Za, lako mogu da zamislim da referendum padne, jer će atmosfera u društvu biti da je to istorijska izdaja. Ako neko stvarno hoće ovo da progura, on će izbjegavati referendum”.

Ono što Bazdulj naziva “Ovim” je, ako ste zaboravili, nezavisnost Kosova, koja, misli Bazdulj, ovisi o tome kakva će biti armosfera u društvu u Srbiji, a ne na Kosovu i međunarodnoj diplomatskoj vrhuški i kako će je Vučić i SNS “progurati”. Da kosovska nezavisnost ne zavisi od “atmosfere u srbijanskom  društvu” ne tvrde čak ni književnici i kolumnisti iz Srbiji prijateljskih i lojalnih velesila Burkine Faso i Liberije, ali, eto, misli Muharem Bazdulj sa svojim bogatim književnim, i vanjsko-političkim iskustvom.

Inače, dok ovih dana Muharem Bazdulj promovira svoju novu knjigu i na glas razmišlja o referenduma za Kosovo, njegov instimus, Bora Đorđević, još jedan srbijanski kulturno-obavještajni “Škorpion” (uz Kusturicu, Bazdulja, Kecmanovića, Bećkovića) i laureat Andrićeve nagrade, čijim žirijem kormilari srpski književnik iz Travnika, u isto vrijeme ispisuje raisističke, ljudožderske pjesmice na ruskom portalu “Sputnjik” protiv Albanaca, Hrvata, Španjolaca i svih drugih neprijatelja srpstva i pravoslavlja.

Tako Đorđević, za kojeg je Matija Bećković rekao, a Bazdulj se složio, da je “srpski Bob Dylan”, nakon prve utakmice koju je Srbija pobijedila na SP u Rusiji piše za jednog nogometaša: “Moj je junak dribler Tadić/ skoro kao Ratko Mladić”.

E tom “srpskom Dylanu” je “pristojni i odmereni” Muharem Bazdulj dodijelio “Andrićevu nagradu” i, bez trunke stida i obraza, nastavio svojim savjetima, analizama i preporukama soliti pamet čitateljima “Oslobođenja”. Bazdulj, po kriterijima uredništva tog lista, za razliku od “islamofoba”  Bore Dežulovića, ne vrijeđa “vjerske osjećaje” čitatelja “Oslobođenja”. Doduše, nakon protjerivanja Dežulovića, i masovnog odustajanja od kupovine “najstarijeg lista”, nemaju se više bogzna kome ni povrijediti preostala vjerska osjećanja…

S. Avdić (SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku